Renkaanvaihto 🙂

Renkaanvaihto on autoilijoille tuttu jokakeväinen ja -syksyinen toimenpide. Se on helppoa ja nopeaa, kun välineet ovat kunnossa ja perustiedot hanskassa. Uuden tieliikennelain mukaan talvirenkaita kuuluu käyttää marraskuun ensimmäisestä päivästä maaliskuun loppuun, mikäli keli sitä edellyttää. Kesärenkaiden vaihtoaika on huhtikuun alusta lokakuun loppuun.


Renkaanvaihtoon tarvitset seuraavat välineet:  • Tunkki: Tunkki on välttämätön väline auton noston yhteydessä. Valitse auton nostokohta korista autovalmistajan ohjeen mukaisesti. Väärästä kohdasta nostaminen voi vahingoittaa autoa ja aiheuttaa vaaratilanteen! Tunkkeja on erilaisia, kuten hallitunkki, pullotunkki ja saksitunkki. Hallitunkki on yleisin ja kätevin vaihtoehto, sillä se on helppo asettaa paikalleen ja nostaa auton korkealle. Pullotunkki sopii raskaampien ajoneuvojen nostamiseen, mutta se vaatii enemmän tilaa kuin hallitunkki. Saksitunkki on pieni ja kevyt tunkki, joka sopii hyvin hätätapauksiin, mutta ei ole yhtä vakaa kuin muut tunkit.

  • Rengasavain: Rengasavain on tarpeen renkaan kiinnityspulttien tai -mutterien irrottamiseen ja kiristämiseen. Rengasavaimia on eri kokoja ja muotoja, kuten ristikkoavain, teleskooppinen rengasavain ja momenttiavain. Ristikkoavain on yleisin rengasavain, jossa on neljä erikokoista päätä. Teleskooppinen rengasavain on kätevä, sillä sen varsi on säädettävissä pituudeltaan ja sen päässä on kaksi erikokoista hylsyä. Momenttiavain on tarkka rengasavain, jolla voi säätää halutun kiristysmomentin pulteille tai muttereille.

  • Mutterinväännin: Mutterinväännin on sähköinen tai paineilmatoiminen työkalu, joka helpottaa renkaan kiinnityspulttien tai -mutterien irrottamista ja kiristämistä. Mutterinvääntimiä on akkukäyttöisiä ja verkkovirtaisia sekä paineilmatoimisia. Akkumutterinväännin on langaton ja kätevä vaihtoehto, mutta se ei ole yhtä tehokas kuin verkkovirtainen mutterinväännin. Verkkovirtainen mutterinväännin vaatii sähköpistokkeen läheisyydessä, mutta se on yleensä voimakkaampi kuin akkumutterinväännin. Paineilmatoiminen mutterinväännin tarvitsee kompressorin toimiakseen, mutta se on yleensä tehokkain ja nopein mutterinväännin.

  • Kompressori: Kompressori on laite, joka tuottaa paineilmaa erilaisiin työkaluihin ja laitteisiin, kuten mutterinvääntimeen tai renkaantäyttölaitteeseen. Kompressoreita on eri kokoisia ja tehoisia joten valitse valikoimata sinulle sopiva kompura.

  • Renkaantäyttölaite: Renkaantäyttölaite on laite, jolla voi tarkistaa ja säätää renkaiden ilmanpainetta. Renkaantäyttölaitteita on erilaisia, kuten digitaalinen, analoginen ja akkukäyttöinen. Digitaalinen renkaantäyttölaite näyttää ilmanpaineen numeroina ja on tarkempi kuin analoginen renkaantäyttölaite, joka näyttää ilmanpaineen viisarilla. Akkukäyttöinen renkaantäyttölaite on langaton ja kätevä vaihtoehto, mutta se ei ole yhtä tarkka kuin digitaalinen renkaantäyttölaite.

  • Käsineet: Käsineet suojaavat käsiä likaantumiselta, naarmuilta ja palovammoilta. Käsineet myös parantavat otetta renkaista ja työkaluista.

  • Suojalasit: Suojalasit suojaavat silmiä roiskeilta, pölyltä ja kipinöiltä. Suojalasit ovat erityisen tärkeät, jos käytät paineilmaa tai mutterinväännintä renkaanvaihdossa. Suojalasit ovat yleensä kirkkaita tai tummia ja niissä on sivusuojat. Suojalasien tulee olla CE-merkittyjä ja sopivan tiiviisti kasvoille.

  • Kuulosuojaimet: Kuulosuojaimet suojaavat korvia melulta, jota syntyy esimerkiksi mutterinvääntimestä tai kompressorista. Melu voi aiheuttaa kuulovaurioita tai päänsärkyä pitkällä aikavälillä. Kuulosuojaimia on erilaisia, kuten korvatulpat, korvakupit ja aktiiviset kuulosuojaimet. Korvatulpat ovat pieniä ja huomaamattomia kuulosuojaimia, jotka työnnetään korvakäytävään. Korvakupit ovat suurempia ja näkyvämpiä kuulosuojaimia, jotka peittävät koko korvan. Aktiiviset kuulosuojaimet ovat korvakuppeja, jotka vaimentavat haitallista melua, mutta päästävät läpi puheen tai varoitusäänet.


Renkaanvaihto on tärkeä osa auton huoltoa ja turvallisuutta. Renkaiden kunto ja ilmanpaine vaikuttavat auton ajettavuuteen, polttoaineenkulutukseen ja jarrutusmatkaan. Renkaiden vaihto kannattaa tehdä oikeaan aikaan ja oikeilla välineillä. Meiltä löydät kaikki tarvittavat välineet renkaanvaihtoon edullisesti ja laadukkaasti. Tutustu valikoimaamme ja tilaa nyt!