DEFA

 

DEFA AS on norjalaiskonserni, joka valmistaa hälytysjärjestelmiä, ajoneuvojen moottorinlämmittimiä sekä valaistustuotteita. Nykyisin yrityksen pääkonttori on Billingstadissa, Norjassa.

Defa logo

Norjalainen DEFA perustettiin vuonna 1946

DEFA on norjalainen, vuonna 1946 perustettu, yksityinen yritys. DEFA:lla on nykyisin yli 400 työntekijää, jotka toimivat kolmella mantereella ja DEFA:n tuotteita ja palveluita on saatavilla eri puolilla maailmaa (yli 30 maassa). DEFA-tuotemerkki on hyvin tunnettu erityisesti Euroopassa.

DEFA:n perustaja oli Didrik Eidsvig, nykyisen omistajan isoisä. Yrityksen nimi ja logo perustuvatkin hänen nimeensä: Didrik Eidvig’s FAbrikker. Yrityksen omistavat nykyisin perustajan jälkeläiset kolmannessa polvessa. DEFA:n pääkonttori sijaitsee Sandvikassa, Oslossa.

DEFA-nimeä – lyhennettä alkuperäisestä yritysnimestä - alettiin käyttää 1950-luvulla. Silloin yritys alkoi valmistaa alumiinisia valaisimen osia, kytkinrasioita ja OEM-osia autoteollisuudelle sekä ensimmäisiä moottorin esilämmittimiä.

1960-luku ja moottorinlämmittimet

1960 DEFA esitteli ensimmäisen moottorinlämmittimen. Lämmittimiä oli tuolloin kaksi versiota: yleislämmitin, joka sopi useimpiin autoihin sekä lohkolämmitin, joka oli räätälöity eri malleja varten. 60-luvun loppupuolella DEFA perusti tehtaan Nesbyeniin, Hallingdaliin, ja valmistus siirrettiin sinne. Pääkonttori säilyi Sandvikassa. Logoa muutettiin hieman.

70-luvulla DEFA alkoi valmistaa alumiinisia pesualtaita – ja myös ensimmäiset akkulaturit valmistettiin silloin. Huomattava osa tuotantokapasiteetista oli varattu autoteollisuuden OEM-osien valmistukseen; tuotteita valmistettiin mm. Volvolle ja Saabille. Logoa muutettiin taas: kehystetty DEFA – tunnettu muoto ja lähellä nykyistä mallia – käytettiin Sandvikan pääkonttoria esittävän piirroskuvan yhteydessä. Logoa käytettiin pääasiassa mustana versiona.

Autohälytysjärjestelmien valmistus alkaa

DEFA aloitti ensimmäisten autohälytysjärjestelmien valmistuksen 1980-luvulla. Tuotekehitysyksikkö perustettiin Norjan Kongsbergiin. Logoa muutettiin poistamalla siitä pääkonttorin kuva ja punainen väri otettiin käyttöön.

1990-luvulla autohälytinjärjestelmää kehitettiin ja ensimmäinen MC-hälytin lanseerattiin. Ajoneuvojen esilämmityskonseptia kehitettiin samoin kuin tuulettimia, moottorin esilämmittimiä sekä latureita. 90-luvulla suunniteltiin myös kaksi uutta sisätilojen valaistussarjaa. DEFA jaettiin tuotteiden ja tuotekehitystyön mukaisesti kolmeksi divisioonaksi: autotuotteet, elektroniikka ja valaistus. Yrityksen osat saivat omat logonsa, joissa punaiseen, kehystettyyn DEFA-tavaramerkkiin liitettiin kunkin divisioonan slogan:

 • DEFA WarmUp – A better start all day
 • DEFA AutoSecurity – Better safe than sorry
 • DEFA MCSecurity – Better safe than sorry

2000-luvun tapahtumia

Vuonna 2004 DEFA:n valaistusyksikön valikoimiin lisättiin myös pistorasiat. Pistorasioita valmistettiin sekä seinä- että pylväsasennuksia varten. Elektroniikkapuoli puolestaan lisäsi veneiden hälytinjärjestelmät tuotevalikoimaansa.

Erillinen myynti- ja projektiorganisaatio ja -yritys DEFA Lighting AS perustettiin vuonna 2005. Valaistusdivisioona keskittyi tämän jälkeen pelkästään valmistukseen. Myös DEFA Lighting sai oman logonsa – jokaisessa logossa edelleen punainen, kehystetty DEFA:

 • DEFA ElectricOutlets
 • DEFA BoatSecurity – Better safe than sorry
 • DEFA Lighting

DEFA:n tuoteryhmät nykyisin

 • Valaisimet
 • Autolämpö
 • Akkulaturit ja invertterit
 • Hälytin ja paikannus
 • Kodin turva ja ohjaus

DEFA: tavoitteet

DEFA tavoite on helpottaa ja tehostaa elämää ja tehdä siitä ympäristöystävällisempää. DEFA:n tuotteitten ja palveluitten avulla ajoneuvojen lataus, esilämmitys ja turvallisuus hoidetaan paremmin - myös mm. kiinteistöjen ja teitten valaistukseen, vapaa-ajan asunnon etäohjaukseen ja ajomatkojen dokumentointiin löytyy ratkaisut. DEFA kehittää ja parantaa tuotteitaan jatkuvasti.