Auton akkuboosterit - mitä ne ovat ja miksi tarvitset niitä?

Julkaistu: 27.02.2024

 

Auton akku voi tyhjentyä monista syistä, kuten pitkästä seisomisesta, kylmästä säästä, sähkövikojen tai valojen unohtamisen takia. Kun akku on tyhjä, auto ei käynnisty, ja silloin tarvitaan apuvirtaa. Apuvirtaa voi saada toisesta autosta käynnistyskaapeleiden avulla, mutta se vaatii, että toinen auto on lähettyvillä ja että molemmat osapuolet osaavat toimia oikein. Lisäksi käynnistyskaapelit voivat aiheuttaa kipinöitä tai ylijännitettä, jotka voivat vahingoittaa auton elektroniikkaa.

Onneksi on olemassa kätevä vaihtoehto: auton akkuboosteri. Akkuboosteri on ladattava laite, joka kytketään auton akun napoihin ja antaa sille tarpeeksi virtaa käynnistymiseen. Akkuboosterit ovat helppoja ja turvallisia käyttää, sillä ne ovat yleensä varustettu älykkäällä suojapiirillä, joka estää vääränapaisuuden, ylikuormituksen, ylikuumenemisen ja oikosulun. Akkuboosteri on myös pienikokoinen ja kevyt, joten se mahtuu helposti hansikaslokeroon tai takakonttiin.

Akkuboosteri on erityisen hyödyllinen Suomen talvessa, jolloin akut ovat alttiimpia tyhjenemään kylmän ilman takia. Kylmä ilma nimittäin vähentää akun kapasiteettia ja lisää moottorin käynnistämiseen tarvittavaa virtaa. Akkuboosteri voi pelastaa päiväsi, jos auto ei käynnisty pakkasella tai lumisateessa. Akkuboosteri voi myös toimia varavirtalähteenä muille laitteille, kuten puhelimille, tableteille, kannettaville tietokoneille tai valaisimille, sillä siinä on usein USB-liitäntöjä tai muita pistokkeita.

Jos olet kiinnostunut hankkimaan akkuboosterin, kannattaa kiinnittää huomiota muutamiin seikkoihin, jotta löydät juuri sinulle sopivan mallin. Tässä on muutamia tärkeitä ominaisuuksia, joita kannattaa vertailla:

  • Huippuvirta: Tämä kertoo, kuinka paljon virtaa akkuboosteri voi antaa kerralla. Mitä suurempi huippuvirta, sitä tehokkaampi akkuboosteri on. Huippuvirta ilmoitetaan yleensä ampeereina (A). Esimerkiksi 600 A:n akkuboosteri voi käynnistää useimmat henkilöautot, mutta 1000 A:n akkuboosteri voi käynnistää myös pakettiautot, moottoripyörät tai veneet.
  • Kapasiteetti: Tämä kertoo, kuinka paljon energiaa akkuboosterissa on varastoituna. Mitä suurempi kapasiteetti, sitä useammin akkuboosteria voi käyttää yhdellä latauksella. Kapasiteetti ilmoitetaan yleensä milliampeeritunteina (mAh). Esimerkiksi 10 000 mAh:n akkuboosteri voi käynnistää auton noin 20 kertaa, mutta 20 000 mAh:n akkuboosteri voi käynnistää auton noin 40 kertaa.
  • Koko ja paino: Tämä kertoo, kuinka paljon tilaa ja painoa akkuboosteri vie. Mitä pienempi ja kevyempi akkuboosteri on, sitä helpompi se on kuljettaa mukana. Koko ja paino ilmoitetaan yleensä senttimetreinä (cm) ja kilogrammoina (kg). Esimerkiksi 15 x 8 x 4 cm:n ja 0,5 kg:n akkuboosteri on kätevä ottaa mukaan, mutta 35 x 25 x 5 cm:n ja 1,5 kg:n akkuboosteri on jo melko kömpelö.
  • Lisäominaisuudet: Tämä kertoo, mitä muita toimintoja akkuboosterissa on. Lisäominaisuuksia voivat olla esimerkiksi LED-valo, joka voi toimia hätävalona tai taskulamppuna, ilmakompressori jolla voi täyttää renkaat tai ilmapatjat, tai LCD-näyttö, joka näyttää akkuboosterin tilan tai akun jännitteen.

 

Akkuboosteri on korvaamaton apuväline auton akun tyhjenemisen varalta, erityisesti kylmässä säässä. Sen avulla voit käynnistää autosi nopeasti ja turvallisesti ilman tarvetta toiselle autolle tai käynnistyskaapeleille. Muista valitessa akkuboosteria kiinnittää huomiota huippuvirtaan, kapasiteettiin, kokoon ja mahdollisiin lisäominaisuuksiin. Oikeanlaisella akkuboosterilla varmistat, että pääset liikkeelle missä tahansa tilanteessa.

 


<< Edellinen

Klapisäkit - Miksi ne tehostavat polttopuiden käsittelyä?

Klapisäkit - Miksi ne tehostavat polttopuiden käsittelyä?

Seuraava >>

Akkulaturin valinta - Oleelliset tekijät valinnassa!

Akkulaturin valinta - Oleelliset tekijät valinnassa!