Pylväsporakoneet ja penkkiporakoneet

Pylväsporakoneella poraat tarkasti ja nopeasti. Pylväsporakoneella työskennellessä myös työasento on hyvä ja työ muutenkin mukavampaa, sillä konetta n helppo käsitellä.

Pylväsporakone asennetaan lattialle. Pöytäporakone eli penkkiporakone on pienempi kuin pylväsporakone ja kiinnitetään pöytään tai penkkiin.

Valitse sopiva porakone valikoimistamme käyttötarpeen mukaan: mitä materiaaleja käsittelet ja kuinka paljon laitetta käytät.

Tutustu käyttö- ja turvallisuusohjeisiin!


Pylväsporakoneet ja penkkiporakoneet


Pylväsporakoneen avulla poraaminen sujuu tarkasti ja nopeasti. Pylväsporakone asennetaan lattialle ja sen ääressä työskentely on ergonomista.

Penkkiporakone on pylväsporakonetta pienempi ja se kiinnitetään joko pöytään tai penkkiin.

Pylväs- tai penkkiporakoneen valintaan vaikuttaa sillä tehtävä työ: mitä materiaaleja työstetään ja onko työskentely jatkuvaa vai satunnaista.

Tutustu käyttö- ja turvallisuusohjeisiin ennen kuin aloitat laitteen käyttämisen!Pylväsporakone


Useimmille tutuin porakone on sähkökäyttöinen käsiporakone. Käsiporakoneessa syöttö ja paikoitus tapahtuu käsillä tukien.

Pylväsporakoneessa pora on pylväässä kiinteästi asennettuna. Porattava kappale sijoitetaan poran alapuolelle. Yksinkertaisimmillaan syöttöliike saadaan aikaan käsivivun avulla. Alaspäin suuntautuva syöttöliike on tuettu sivusuunnissa.

Koska pylväsporakoneilla saadaan aikaan parempi työstötarkkuus ja suurempi nopeus, niitä käytetään konepajoissa. Tarkkuuden ansiosta ne sopivat myös kierteitykseen. Pylväsporakoneen rakenteen ansiosta työskentelyasento on hyvä. Kevyempi käsiteltävyys lisää työskentelyn mukavuutta.

Suurimmissa pylväsporakoneissa poraus tapahtuu joko käsi- tai konesyötöllä. Koneen valintaan vaikuttavat pyörimisnopeus, syötön ja pyörimisnopeuden säätömahdollisuudet – portaattomuus. Koneen rakenne ja sopivuus sekä ohjaus vaikuttavat myös valintaan.

Pylväsporakoneen käyttö


Jos pylväsporakoneen käyttäminen ei ole tuttua, tässä muutama vinkki:

Harjoittele koneen käyttöä romupalojen kanssa - saat tuntuman koneen toimintaan.

Porausnopeuteen vaikuttavat työstettävä materiaali, porattavan reiän koko, poranterän tyyppi sekä haluttu laatu. Poranterän koko vaikuttaa pyörimisnopeuteen: mitä pienempi poranterä, sitä suuremman tulee pyörimisnopeuden olla. Pehmeitä materiaaleja työstettäessä nopeus on suurempi kuin kovia metalleja poratessa.

Kun porataan metallia, porattava kappale kiinnitetään puristimilla. Työkappaletta ei koskaan pidetä kiinni paljain käsin – loukkaantumisvaara! Pidä kädet poissa porausalueelta!

Työkappaleen hyvä kiinnitys takaa paitsi turvallisuuden myös hyvän lopputuloksen. Työkappaleen muoto vaikuttaa kiinnitystapaan.

Kun säädät porakoneen nopeutta, kytke virtakytkin pois päältä ja odota, että kone pysähtyy ennen kuin teet säädöt.

Puun poraukseen voi tietysti käyttää myös metallille tarkoitettuja teriä, mutta puulle on omat terät, jotka leikkaavat suoran alkureiän ja terän muoto on suunniteltu poistamaan lastuja.

Älä käytä pylväsporakoneessa käsiporakoneisiin tarkoitettuja teriä.

Poraaminen


Porattava materiaali sekä reiän syvyys ja halkaisija vaikuttavat siihen, mikä porausmenetelmä valitaan. Työstöparametreihin – syöttöön ja kierrosnopeuteen – vaikuttavat sekä työkappaleen että poran materiaalit. Poratessa voidaan käyttää myös lastuamisnestettä.

Valmiin reiän viimeistely – esimerkiksi halkaisijan tarkennus – tehdään tarvittaessa väljentämällä tai avartamalla. Tarkkoja reikiä valmistuksessa tarvitaan useimmiten jotain viimeistelymenetelmää. Poraamisen yhteydessä tehtäviin muotoupotuksiin ja tasauksiin käytetään joko erillistä tai poraan integroitua työkalua

Poranterät


Poranterät valitaan porattavan materiaalin mukaan.

Metallin poraukseen sopivassa kierukka- eli spiraaliporassa on kaksi lastu-uraa ja se on harjakärkinen, lieriömäinen poranterä. Tavallisimmin kierukkapora on pikaterästä, mutta myös erikoismateriaalista – koboltti, kovametalli – valmistettuja kierukkaporia on saatavilla. Pinnoitetuilla, pikateräksestä valmistetuilla porilla on parempi kulumiskestävyys. Ne tunnistaa kirkkaan keltaisesta väristä. Kierukka- eli spiraaliporanterä käytetään alumiinin, kuparin, messingin, sinkin, raudan ja seostamattoman teräksen poraamiseen.

Hiiliteräksestä valmistettua kierukkaporaa käytetään puumateriaaleille. Poran teroitus poikkeaa metallille tarkoitetusta: kärjessä on kolme ”piikkiä”- pitkä keskiökärki ja kaksi esileikkuuterää. Puulle tarkoitettua kierukkaporaa voi käyttää myös kumin poraukseen.

Lastuamisnesteenä käytetään poraöljysekoitusta, leikkuutahnaa tai leikkuunestettä, jota myydään ponnekaasupulloissa. Myös muita jäähdytysvaihtoehtoja on. Valurautaa ja messinkiä työstettäessä ei tavallisesti käytetä jäähdytysnestettä.

Pyörimisnopeus


Karan pyörimisnopeuteen vaikuttaa terän koko: suurella terällä käytetään pienemää nopeutta kuin pienellä terällä poratessa.

Nopeus riippuu myös työstettävästä materiaalista.

Esimerkkejä pyörimisnopeudesta - tarkista arvot käyttöohjeesta.

Puuta työstettäessä pyörimisnopeus on 1000-3000, kun poran koko on alle 5 mm. 6-10 mm terällä pyörimisnopeus on 800 – 1000 ja 11-20 mm poralla 500 – 800. Kun pora on 21-40 mm, pyörimisnopeus on 200 – 500 ja yli 40 mm terillä 100 – 200.

Terästä poratessa pyörimisnopeus alle 5 mm terällä on 800 – 1500, 6 – 10 mm terällä 600 – 800, 11-20 mm poralla 400 – 600, 21-40 mm terällä 200 – 400 ja yli 40 mm poralla 100 – 200.

Alumiinia poratessa pyörimisnopeudet ovat vastaavasti 1000 – 2000, kun pora on alle 5 mm ja 700 – 1000, kun pora on 6-10 mm. Kun poran koko on 11 – 20 mm, pyörimisnopeus on 500 – 700. 21 – 40 mm terillä pyörimisnopeus on 300 – 500 ja yli 40 mm terillä 100 – 300.

Esimerkiksi akryylille käytetään vain pienempiä teriä: alle 5 mm terällä pyörimisnopeus on 800 -1500 ja 6-10 mm poralla 500 – 800.

Lue käyttöohjeet huolellisesti ja noudata niitä! Tarkista myös materiaalien ominaisuudet ja vaatimukset sekä laitekohtaiset ohjearvot!

Yleisiä ohjeita pylväsporakoneen käyttöön


Käytä porattavalle materiaalille sopivaa ja oikean kokoista terää. Tee tarvittavat säädöt. Kiinnitä porattava kappale koneruuvipuristimeen. Valitse kierroslukumäärä – pienelle terälle suuri nopeus – suurelle terälle pieni. Ota myös pyörimissuunta huomioon.

Muista kuulosuojaimet ja suojalasit! Käytä kasvosuojainta tarvittaessa. Älä koske pyörivään terään tai istukkaan!

Siisti ja hyvin valaistu työympäristö lisää turvallisuutta.

Kiinnitä pitkät hiukset! Älä käytä hanskoja! Älä käytä liehuvia vaatteita tai koruja – ne voivat tarttua koneen liikkuviin osiin!

Pylväsporakoneet ja penkkiporakoneet hankit näppärästi verkkokaupastamme: tilaa netistä – toimitus valitsemallasi tavalla.


Pylväsporakoneet ja penkkiporakoneet, karat, hihnat ja porakoneitten tarvikkeet ostat helposti, edullisesti ja nopeasti verkkokaupasta!
Monta hyvää syytä tilata netistä: halpa hinta ja monipuoliset valikoimat - ja verkkokauppa on aina auki!

Samalla voit tarkistaa myös muut tarjoukset ja alennustuotteet virtasenkauppa.fi -verkkokaupasta: koneet, kemikaalit, työkalut, tarvikkeet ja paljon muuta kätevästi netistä.