Puunhalkaisukoneet

Klapikoneet, halkaisukoneet


Klapikoneella voi nopeasti ja tehokkaasti pilkkoa jopa kokonaisia puunrunkoja lämmityspuiksi. Eri mallisten klapikoneitten toimintaperiaate on sama – toimintamekanismit voivat vaihdella: puunrungot katkaistaan määrämittaisiksi ja halkaistaan..

Osta halkaisukone kätevästi verkkokaupastamme: tilaa netistä – toimitus valitsemallasi tavalla!
HalkaisukonetyypitSahaavat mallit:


Ranka katkaistaan joko pyöreällä kovametalliterällä (sirkkelin terällä) tai sahaavalla laipalla (samanlainen kuin moottorisahoissa). Puunrungon katkaisu tapahtuu katkaisuaukossa pyörösahanterän avulla ja katkaistu osa putoaa halkaisukoneeseen. On myös malleja, joissa katkaistu osa on erikseen asetettava halkaisukoneeseen. Valmiit klapit kuljetetaan koneelta yleensä automaattisesti kuljetinhihnalla.

Sahaavissa malleissa leikkuuterä saattaa olla automaattisesti liikkuva - terä siirtyy katkaisuasentoon tietyin väliajoin, (tavallisesti 3–5 sekunnin välein) – tai joissakin malleissa käyttäjän on itse ajettava leikkuuterä alas (esimerkiksi jalkapolkimella). Joissakin tämän tyypin halkaisukoneissa tarvitaan kaksi käyttäjää kaksi käyttäjää: syöttäjä, joka katkaisee runkoja sirkkelillä ja halkoja, joka asettaa katkaistut puut halkaisijaan.

Sahaavat mallit tuottavat sahanpurua, ja työ saatetaan välillä joutua keskeyttämään koneen puhdistuksen ajaksi. Voimanlähteenä näissä koneissa on yleensä traktorin hydrauliikka. Sahaavilla laitteilla voidaan käsitellä huomattavan suuriakin puita ja ne sopivat hyvin suurien polttopuumäärien tekoon.

Giljotiinimallit – klapit tehdään halkaisuteräkoneella:


Giljotiiniperiaatteella toimivissa koneissa terärumpu liikkuu joko ylös-alas -suunnassa tai se pyörii ympäri. Terä leikkaa ja halkaisee samanaikaisesti: puunrunko katkaistaan yhdellä teränliikkeellä oikean mittaiseksi ja se halkaistaan samalla pituussuunnassa. Ensimmäisen halkaisukerran jälkeen runko on mahdollista halkaista neljään osaan kääntämällä puunrunkoa 90º (halkeama puussa etenee katkaisukohtaa pidemmälle). Valmiit klapit putoavat kuljetushihnalle, jolla ne siirretään koneen ulkopuolelle kasaan. Voimanlähteenä näissä koneissa on yleensä traktorin voimanulosotto nivelakselin välityksellä tai hydraulimoottorilla.

Giljotiinimallit tuottavat jonkin verran hakejätettä, koska katkaisuterä murskaa osan puusta. Koneen kuluminen lisää jätteen tuottoa, joten kone täytyy silloin huoltaa. Giljotiinimalliset koneet ovat sahaaviin malleihin verrattuna jonkin verran nopeampia – etenkin silloin, kun käsiteltävänä on kevyt ja helposti hallittava puutavara.

Halkaisuruuvi


Halkaisuruuvi on työkone, joka kytketään traktorin voimansiirtolaitteisiin. Tarkoituksena on pyörivällä kartiomallisella ruuvilaitteella halkaista puupölkky sivusta. Ruuvihalkaisijamalli voi olla myös sähkö- tai polttomoottorikäyttöinen.

Tämäntyyppisen laitteen käyttöturvallisuus on puutteellista jopa oikein käytettynä. Yleensä vaaraa aiheuttavat itsetehdyt mallit. Kaikissa kaupallisissa laitteissa on halkosyöttäjä, johon halkaistava puu asetetaan ja työnnetään sitten ruuvihalkaisijaan. Näin tapaturmariski vähenee huomattavasti: yllättävän liikkeen sattuessa syöttäjä suojaa käyttäjää esimerkiksi takertumisvahingoilta.


Halkaisukoneet helposti verkkokaupasta


Klapikoneet ostat verkkokaupasta edullisesti ja nopeasti! Monta hyvää syytä tilata netistä: halpa hinta ja monipuoliset valikoimat - ja verkkokauppa on aina auki! Samalla voit tarkistaa myös muut tarjoukset ja alennustuotteet virtasenkauppa.fi -verkkokaupasta: työkalut, tarvikkeet, kemikaalit, koneet ja paljon muuta näppärästi netistä.