Lamput ja polttimot 🙂

Valaisimet ovat tärkeitä kodin viihtyvyydelle ja turvallisuudelle. Valaistuksella voi luoda erilaisia tunnelmia ja korostaa sisustuksen yksityiskohtia. Valaisimia on monenlaisia ja eri tiloihin sopivat eri valaisintyypit. Tässä artikkelissa kerromme muutamista yleisistä valaisintyypeistä ja niiden käyttökohteista.


Loisteputkivalaisimet ovat energiatehokkaita ja pitkäikäisiä valonlähteitä, jotka sopivat hyvin esimerkiksi varastoon, toimistoon tai autotalliin. Loisteputkivalaisimissa käytetään loisteputkia, jotka tuottavat tasaisen ja kirkkaan valon. Loisteputket ovat helppoja vaihtaa tarvittaessa uusiin.


Työvalot eli työmaavalaisimet ovat kestäviä ja tehokkaita valaisimia, jotka on suunniteltu vaativiin olosuhteisiin. Työvaloja voi käyttää esimerkiksi rakennustyömailla, remonttikohteissa tai pihalla. Työvaloissa on usein kantokahva tai ripustuskoukku, jotta ne voi sijoittaa haluttuun paikkaan.


Otsalamput ovat käteviä valaisimia silloin, kun tarvitsee molemmat kädet vapaaksi työskentelyyn tai harrastukseen. Otsalamppu kiinnitetään päähän joustavalla hihnalla ja sen kirkkautta ja suuntaa voi säätää tarpeen mukaan. Otsalamppuja voi käyttää esimerkiksi retkeilyssä, metsästyksessä tai lukemisessa.


Taskulamput ovat pieniä ja kannettavia valaisimia, jotka toimivat paristoilla tai akulla. Taskulamppuja voi pitää mukana hätätilanteita varten tai käyttää lisävalona pimeissä paikoissa. Taskulamppuja on eri tehoisia ja kokoisia riippuen käyttötarkoituksesta.


UV-valaisimet eli ultraviolettivalaisimet tuottavat näkymätöntä UV-säteilyä, joka saa tietyt aineet hehkumaan fluoresoivasti eli loistamaan pimeässä. UV-valaisimia voi käyttää esimerkiksi tarkastamaan seteleiden aitoutta, löytämään lemmikkien virtsajälkiä tai luomaan erikoisefektejä juhliin.


Valaisimet liiketunnistimella ovat fiksuja valaisimia, jotka syttyvät automaattisesti havaitessaan liikettä tietyllä alueella. Valaisimet liiketunnistimella säästävät energiaa ja lisäävät turvallisuutta kotona tai ulkona. Valaisimet liiketunnistimella sopivat esimerkiksi eteiseen, portaikkoon tai pihalle.