Calix

Calix on ruotsalainen laadukkaiden ajoneuvolämmittimien valmistukseen erikoistunut yritys. Löydät sopivat lämmittimet ajoneuvoosi Calix-lämmitinhaun avulla. Kokeile!

Suosituimmat Calix tuotteet

Uusimmat Calix tuotteet

Uusimmat tuotearviot Calix tuotteista

Ruotsalainen Calix AB kuuluu CalixKlippan Group -ryhmään. CalixKlippan Groupiin kuuluvat myös Autoform AB, PeBe AB, Preciform AB, KlippanSafety AB sekä Andrénplast AB. Calix AB on yli 20 vuoden ajan ollut yksi suurimmista sähköisten autolämpötuotteiden valmistajista. Calix AB:n pääkonttori sijaitsee Eskilstunassa.


CalixKlippan AB (CKAB) on yksityisomistuksessa oleva, ruotsalainen konserni, joka tekee autoteollisuudelle tuotteita ja järjestelmiä turvallisuuden, mukavuuden ja muotoilun parantamiseen. CKAB on keskittynyt autoteollisuuden OEM-tuotantoon – täydennettynä jälkimarkkinatuotteilla -  ja sillä on asiakkaita kaikkialla maailmassa. OEM-hankkeet käsittävät tuotteen kehityksen kokonaisvaltaisesti - tuotekehityksestä tuotantoon ja markkinoille. Lisävarusteet ja jälkimarkkinatuotteet myydään pääasiassa Calix-tuotemerkillä.


Calix AB:n historiaa


Calix AB syntyi, kun kaksi eskilstunalaisyritystä fuusioitui. Nämä perinteikkäät ruotsalaisyritykset olivat Nickelbolaget i Eskilstuna AB ja AB Carl Särenholm.


Nickelbolaget i Eskilstuna AB


Gottfrid Carlsson perusti Nickelbolaget i Eskilstuna AB:n vuonna 1891. Yritys valmisti aluksi junien sylkykuppeja. Tuotevalikoima laajeni ja yritys alkoi valmistaa pannuja ja telttakamiinoja puolustusvoimien käyttöön sekä erilaisia nikkeli- ja hopeatuotteita – kynttilänjalkoja, kahvipannuja, sokerikkoja. Yritys käytti Svea-tavaramerkkiä.


AB Carl Särenholm


Vuonna 1893 alkoi AB Carl Särenholmin tarina. Tehtailija Särenholm oli jo 12-vuotiaana aloittanut työt konepajalla ja oli lisäksi ollut harjoittelemassa Saksassa, Italiassa ja Ranskassa. Aluksi yrityksen ainoa työkalu oli sorvi ja tuotevalikoimaan kuului piirustustyökaluja sekä instrumentteja. 1930-luvun alussa yrityksen toiminta laajeni voimakkaasti – prässättyjen ja sorvattujen teräs- ja metallituotteiden massatuotannoksi - ja suuri osa tuotannosta keskittyi alihankintatöihin puolustusvoimille ja muille suurille kokoonpanotehtaille. Tuotevalikoimaan kuuluivat seuraavien 30 vuoden ajan mm. harjat, koukut, luistimet ja sängyt.  30-luvulla AB Carl Särenholm osti myös mm. kassakaappeja valmistavan yrityksen.


1960- ja 70-luvuilla yritys valmisti mekaanisia kassakoneita ruostumattomasta teräksestä, mutta valmistus lopetettiin, kun elektronisia laitteita alkoi tulla markkinoille.


1974 tehdas muutti Vilstaan, Eskilstunan ulkopuolella sijaitsevalle teollisuusalueelle, jonne oli rakennettu uusi tuotantolaitos. Vuonna 1976 Nickelbolaget i Eskilstuna AB osti AB Carl Särenholmin, joka oli pysynyt siihen saakka perheomistuksessa ja jonka valmistus oli keskittynyt puolustusvoimien tarpeisiin: sylkykuppeja, keittoastioita, kamiinoja jne. 1950-luvulta lähtien yritys valmisti pääasiassa kaapeleita ja autolämmittimiä. Fuusioitumisen myötä yritys vaihtoi 1978 nimensä ja siitä tuli Hasselfors Preciform AB.


1990-luku


Vuonna 1990 yritys osti kaksi yritystä, joilla oli omaa autotarvikealan tuotantoa. Näistä toinen, Athlet AB, oli eskilstunalainen kuormausjärjestelmävalmistaja – valmistus siirrettiin kaupan myötä Vilstaan ja vuonna 2002 kuormausjärjestelmien tuotanto myytiin suomalaiselle Oy Klippan Ab:lle.  Toinen ostetuista yrityksistä oli Malungissa sijainnut Autoform Ab. Se valmisti kuljetuslaatikoita ja tavaratilan mattoja.


1992 yritys jaettiin kahteen osaan: Calix AB, joka vastasi autolämpö- ja kuormaustuotteiden valmistuksesta, ja Preciform AB, jolle siirrettiin kaikki alihankintavalmistus.