Lumiketjut, jääketjut ja jäänastat

Meiltä löydät lumiketjut/jääketjut erilaisiin ajoneuvoihin ja koneisiin sekä nastat kenkiin ja renkaisiin. Valitse sopivin ryhmä:

Suosituimpia tuotteita tästä tuoteryhmästä

Lumiketjut, jääketjut ja jäänastatRengasketjutyypit


Lumiketjuilla ja jääketjuilla saadaan ajoneuvoille lisää pitoa – ja ne suojaavat myös rengasta. Näillä rengasketjuilla on monia nimityksiä: jää- ja lumiketjujen lisäksi niistä käytetään myös nimiä metsäketjut ja suojaketjut. Ketjujen muoto ja materiaali synnyttävät suuremman kitkan ajopintaa vasten ja näin saadaan lisättyä pitoa. Lumiketjuja käytettäessä pito on siis parempi kuin pelkällä kumirenkaalla, vaikka sen kuviointi olisikin suunniteltu parantamaan pitoa huomattavasti.

Lumiketjuja käytetään autoissa ja traktoreissa sekä esimerkiksi mönkijöissä lähinnä parantamaan pitoa jäällä tai lumessa. Sen sijaan metsäkoneissa käytettäessä rengasketjut suojaavat kumirengasta: edes tarkoitukseen suunnitellut renkaat eivät kestä pisto- ja viiltovaurioita kovin pitkään. Myös kaivosteollisuuden raskaitten koneitten renkaat suojataan tästä syystä ketjuilla. Ketjut saattavat myös olla halvempia vaihtaa tarvittaessa uusiin kuin itse renkaat.

Pitoa parantamaan tarkoitetussa lumi- tai jääketjussa on yleensä nastakuvio – suojaamaan tarkoitetussa rengasketjussa rakenne koostuu mahdollisesti vain pyöröteräksisistä tai litistetyistä lenkeistä.


Lumiketjujen ja jääketjujen käyttö


Lumiketjut voidaan asentaa auton renkaisiin parantamaan renkaiden pitoa – ketjuja tarvitaan yleensä silloin, kun ajetaan lumella tai jäällä hyvin haasteellisissa oloissa.

Lumiketjuja käytettäessä tulee huomioida rengaskoko: liian suuri rengaskoko aiheuttaa sen, että ketju ei mahdukaan joustovaran ääriasennoissa rengaskotelon sisään, mikä voi aiheuttaa vahinkoa ajoneuvon rakenteille. Lumiketjun kireyden tulee olla riittävä ja ketjut tulee kiinnittää huolellisesti, jotta vältytään vaurioilta.

Käyttöohjeissa on yleensä mainittu suurin sallittu ajonopeus (usein max 50 km/h – tarkista valmistaja- ja tuotekohtaiset ohjeet sekä tietysti myös yleinen nopeusrajoitus) ketjuja käytettäessä – ja se on tavallisesti huomattavasti alhaisempi kuin henkilöautojen normaali maantienopeus. Henkilöautojen jää- ja lumiketjut on tarkoitettu erityisen huonoissa olosuhteissa liikkumiseen.

Lumiketjut ja muut rengasketjut kuluttavat ajopintaa kumirengasta enemmän – kuten nastarenkaatkin. Tarpeetonta käyttöä tulisi siis välttää. Lumiketjujen tieliikennekäytöstä on useissa maissa säädetty lailla. Jos olet lähdössä autoillen laskettelumatkalle Alppien suuntaan, tarkista määräykset lumiketjujen käytöstä etukäteen: nastarenkaitten käyttö voi olla kielletty ja lumiketjut puolestaan pitää olla mukana autossa. Vuoristossa on myös tieosuuksia, joissa ketjujen käytön pakollisuus osoitetaan liikennemerkeillä.

Suomessa tavallisilla maanteillä ajettaessa ei yleensä tarvita lumiketjuja, mutta yleisten teiden ulkopuolella ajettaessa – mäkisillä mökki- ja muilla pikkuteillä, jään ja lumen peittämillä teillä – lumiketjujen käyttö voi olla aiheellista. Matkailuauton tai asuntovaunun kanssa voidaan myös tarvita lumiketjuja, jotta päästään ajamaan mäkistä reittiä esimerkiksi laskettelukeskukseen. Muista, että auton ja siihen kytketyn hinattavan ajoneuvon renkaisiin voi laittaa lumi- tai jääketjut, mikäli ne eivät olennaisesti vaurioita tietä. Ja: kun lumiketjuja pitää käyttää, asenna ne ennen kuin päädyt haasteelliselle tieosuudelle!

Lumiketjut eivät ole vain talvikäyttöön: etuvetoinen, takapainoinen matkailuauto voi helposti jumiutua märälle nurmikolle – lumiketjut pelastavat tilanteen ja estävät kiinni jäämisen.


Lumiketjujen valinta


Lumi- ja jääketjuja on monenlaisia. Automaattikiristys ja pikairrotus helpottavat ja nopeuttavat asennusta ja ketjujen poistamista. Lumiketjujen asentamiseen menee aikaa tavallisesti muutamia minuutteja – ehkä varttitunti. Ketjujen poisto on nopeampaa: minuutti/rengas. Ota lumiketjuja valitessasi huomioon asennuksen ja kiinnityksen helppous. Vähän kalliimmat lumiketjut ovat yleensä laadukkaampia, ja ne toimivat ja kestävät paremmin.


Jäänastat


Jäänastoja voi käyttää moniin tarkoituksiin turvallisuutta ja kulkua parantamaan: esimerkiksi uusiin tai vanhoihin renkaisiin, normaali-, off-road tai talvirenkaisiin. Niitä voidaan asentaa myös kenkiin. Nastat sopivat hyvin vaikeisiin keleihin. Nastanreikiä ei yleensä tarvitse olla valmiina ja asennustyökalun avulla nastojen asennus sujuu nopeasti ilman rengasasentajaa.

Nastat voidaan yleensä asentaa ja irrottaa ja asentaa uudelleen – kelin mukaan. Käyttötarpeen mukaan asennetaan sopiva määrä nastoja, tarkoituksenmukaiseen muodostelmaan.


Jäänastojen valinta


Nastan purentaosuuden kokoon vaikuttaa itse rengas sekä sen käyttötarkoitus. Maantiekäyttöön valitaan lyhyemmät nastat ja pitempiä käytetään off-road-ajossa.

Valintaan vaikuttaa myös asennus- ja poistotekniikka eli asennuksen helppous.

Nastan materiaali ja ominaisuudet vaikuttavat tietysti pitoon ja käyttöön.

Nastoja asennettaessa renkaan kulutuspinta tulee käyttää kokonaan hyväksi, jotta nastalle saadaan optimaalinen tuki ja toimivuus.Hanki lumiketjut, jääketjut sekä jäänastat näppärästi verkkokaupastamme: tilaa netistä – toimitus valitsemallasi tavalla.


Lumiketjut, jääketjut ja niiden tarvikkeet sekä jäänastat ostat helposti, edullisesti ja nopeasti verkkokaupasta!

Monta hyvää syytä tilata netistä: monipuoliset valikoimat ja halvat hinnat - ja verkkokauppa on aina auki! Tarkista samalla myös muut tarjoukset ja alennustuotteet virtasenkauppa.fi -verkkokaupasta: työkalut, tarvikkeet, kemikaalit, koneet ja paljon muuta näppärästi netistä.