Sähköpatteri - helppo ja edullinen lämmitysratkaisu

Julkaistu: 13.06.2023

Sähköpatteri on helppo ja edullinen tapa lämmittää kotia, mökkiä tai asuntovaunua. Sähköpatteri on sähköllä toimiva lämmitin, joka tuottaa lämpöä joko säteilyn tai konvektion avulla. Säteilylämpö on pehmeää lämpöä, joka tuntuu miellyttävältä iholla ja ei kuivata ilmaa. Konvektiolämpö perustuu lämpeävän ilman liikkeeseen, joka kiertää patterin pintojen kautta.

Sähköpattereita on erilaisia riippuen niiden rakenteesta ja täytteestä. Öljytäytteinen sähköpatteri on nimensä mukaisesti patteri, jonka sisällä on öljyä. Öljytäytteinen sähköpatteri toimii samalla periaatteella kuin vesikiertoiset patterit öljyllä täytetyn paneelin tarjotessa huoneeseen säteilylämpöä. Säteilylämmön osuus patterissa on yli 50 %. Tavallinen sähköpatteri, jota ei ole täytetty öljyllä ei tarjoa todellista säteilylämpöä vaan lähinnä konvektiolämpöä.

Sähköpatterien kulutus:

Sähköpatterin kulutus riippuu siitä, kuinka paljon ja kuinka usein se on päällä. Sähköpatteri kuluttaa sähköä vain silloin, kun se lämmittää. Termostaatti kytkee patterin päälle ja pois sen mukaan, mikä on huoneen lämpötila ja mikä on termostaatin asetus. Mitä suurempi ero on huoneen ja termostaatin lämpötilan välillä, sitä enemmän patteri joutuu lämmittämään ja sitä enemmän se kuluttaa sähköä. Sähköpatterin kulutus on siis suoraan verrannollinen sen tehoon ja käyttöaikaan.

Sähköpatterin etuja ovat:

  • Helppo asennus ja käyttö: Sähköpatteri voidaan sijoittaa minne vain, koska se ei ole riippuvainen putkistosta. Sähköpatteri kytketään vain pistorasiaan ja se on valmis käyttöön. Sähköpatterissa on usein myös termostaatti, jolla voi säätää halutun lämpötilan.
  • Edullinen hankinta: Sähköpatteri on yksi edullisimmista lämmitysmuodoista hankintahinnaltaan. Sähköpattereita on saatavilla eri kokoja ja tehoja erilaisiin tiloihin ja tarpeisiin.
  • Energiatehokkuus: Sähköpatteri kuluttaa vain sen verran sähköä kuin se tarvitsee tuottaakseen halutun lämmön. Sisälämpötilojen säätämällä voi säästää energiaa ja kustannuksia lämmityskaudella. Esimerkiksi lämpötilan alentaminen kotoa poissa ollessa tai vähän käytetyissä tiloissa säästää sekä energiaa että kustannuksia lämmityskaudella.
  • Mukavuus: Sähköpatteri luo viihtyisän sisälämpötilan huoneeseen. Erityisesti öljytäytteinen sähköpatteri tuottaa pehmeää säteilylämpöä, joka tuntuu miellyttävältä iholla ja ei kuivata ilmaa. Sähköpatteri myös estää ikkunoista tulevaa vetoa ja viilentää lattiat.

Sähköpatterin käyttö kotona, mökillä tai asuntovaunussa:

Sähköpatteri sopii hyvin erilaisiin tiloihin ja käyttötarkoituksiin. Kotona sähköpatteria voi käyttää esimerkiksi lisälämmittimenä, jos talon pääasiallinen lämmitysmuoto ei riitä tai jos haluaa säätää eri huoneiden lämpötiloja erikseen. Mökillä sähköpatteri on kätevä ratkaisu, jos mökki ei ole kytketty vesijohtoverkkoon tai jos mökkiä käytetään vain satunnaisesti. Asuntovaunussa sähköpatteri on hyvä vaihtoehto, jos haluaa lämmittää asuntovaunua sähköllä eikä kaasulla.

Sähköpatterin käyttöön liittyy joitakin vinkkejä ja huomioita:

  • Sijoita sähköpatteri mahdollisimman keskeiselle paikalle, jotta lämpö leviäisi tilaan tasaisesti. Isompaan tilaan on suositeltavaa hankkia useampi sähköpatteri lämpöä tuomaan.
  • Hyvä sijainti sähköpatterille on ikkunan alla ja sen pitäisi mieluiten olla myös koko ikkunan levyinen. Näin patteri huolehtii vedosta ja luo tasaisen lämpötilan huoneeseen.
  • Tarkista ja puhdista sähköpatteri säännöllisesti. Pöly ja lika heikentävät patterin tehoa ja voivat aiheuttaa palovaaran. Patterin puhdistamiseen riittää kostea liina ja mieto pesuaine.
  • Varmista aika ajoin, että ilmankierto on vapaa pattereiden läheisyydessä. Älä peitä patteria verhoilla, huonekaluilla tai muilla esineillä, jotka estävät lämmön leviämisen.
  • Tarkista aina lämmityskauden alussa, että lämmitystermostaatit todella myös toimivat. Vialliset termostaatit nostavat helposti huonelämpötilaa turhaan. Jos vesipatterin venttiili on jumittunut kiinni, se voi estää patteria jopa toimimasta.

Sähköpatteri on siis monipuolinen ja helppokäyttöinen lämmitin, joka sopii niin kotiin, mökille kuin asuntovaunuunkin. Sähköpatterilla voi luoda mukavan sisälämpötilan ja säästää energiaa ja rahaa oikealla säädöllä. Jos olet kiinnostunut hankkimaan sähköpatterin, tutustu erilaisiin sähkölämmittimiin ja sähköpattereihin netissä tai lähimmässä rautakaupassa.

 

 


<< Edellinen

Vulkanoituva teippi: Mitä se on ja miten sitä käytetään?

Vulkanoituva teippi: Mitä se on ja miten sitä käytetään?

Seuraava >>

Asuntovaunun ja -auton lämmitys - näin pysyt lämpimänä talvella

Asuntovaunun ja -auton lämmitys - näin pysyt lämpimänä talvella