Momenttiavaimet 🙂

Momenttiavaimen avulla pultit, mutterit ja muut kierteitetyt osat saadaan kiristettyä haluttuun kiristysmomenttiin. Mome...Näytä kaikki
nttiavainta käyttämällä saavutetaan käsivaraista kiristystä tarkempi ja tasaisempi kireys.

Momenttiavaimen (engl. torque wrench) avulla pultit, mutterit ja muut kierteitetyt osat saadaan kiristettyä haluttuun kiristysmomenttiin. Näin saavutetaan käsivaraista kiristystä tarkempi ja tasaisempi kireys.


Momenttiavaimia on kahta päätyyppiä: mekaaniset ja sähköiset momettiavaimet


Yksinkertaisemmissa momenttiavaimissa on asteikko, jolta avainta väännettäessä seurataan kiristämiseen käytettävää vääntömomenttia. Tällainen momenttiavain on vääntömittarilla varustettu hylsyjen kanssa käytettävä varsi. Se vastaa lähinnä T-väännintä. Tämäntyyppiset momenttiavaimet ovat halvempia kuin muut momenttiavaimet. Momenttiavaimet, jotka muistuttavat tavallista räikkäväännintä, ovat kalliimpia. Tämäntyyppisiin momenttiavaimiin voidaan myös kiinnittää hylsy - tai mahdollisesti muitakin väänninpäitä. Tällaisessa momenttiavaimessa on asteikko, johon asetetaan ennen vääntöä haluttu vääntömomentti. Vääntömomentin asettaminen tapahtuu kahvaa vääntämällä. Momenttiavain naksahtaa, kun saavutetaan haluttu kiristysmomentti. Momenttiavaimet voivat olla myös elektronisia.


Mekaaniset momenttiavaimet


Mekaaniset momenttiavaimet ovat joko laukeavia tai jatkuvanäyttöisiä. Laukeavat momenttiavaimet on varustettu joko kierre- tai lattajousella, ja mekaaninen rajoitinmekanismi osoittaa saavutetun vääntömomenttiarvon. Kun asetusarvo on saavutettu, momenttiavain laukeaa naksahtaen. Tällöin myös kiristysvoima romahtaa. Laukeavissa momenttiavaimissa vetoaika vaikuttaa saavutettavaan kiristysmomenttiin: hitaalla vedolla saadaan suurin kiristysvoima. Kierrejousella varustetussa momenttiavaimessa jousen esijännitys määrää momenttiavaimen laukeamisen. Kannattaa huomioida, että mikäli avain jätetään jännitettyyn tilaan, jousi kuoleentuu - mikä puolestaan vaikuttaa avaimen kiristystarkkuuteen. Jos asteikkoa ei voi lukita tai jos se on epäselvä, jo vääntömomenttia asetettaessa voi asetusarvoon tulla virhe. Lattajousella varustetussa mekaanisessa momenttiavaimessa vääntömomentin asettamiseen käytetään liukuvaa säädintä. Lattajousi ei ole jännitetyssä tilassa, kun momenttiavainta ei käytetä. Hieman laukeavaa momenttiavainta parempi tarkkuus saavutetaan jatkuvanäyttöisellä momenttiavaimella. Jatkuvakäyttöisissa mekaanisissa momenttiavaimissa on taivutusjousi, jonka taipumiseen voidaan vaikuttaa välityssuhteella. Jatkuvanäyttöistä avainta käytettäessä momentin kasvua pitää tarkkailla koko ajan. Varsinkin pienemmillä asetusarvoilla huolimattomuus voi johtaa helposti ylikiristämiseen, jos vetoa ei lopeteta oikeaan aikaan.


Sähköiset momenttiavaimet


Sähköinen momenttiavain on jatkuvanäyttöisen avaimen modernimpi versio. Sähköisen momenttiavaimen toiminta perustuu venymäliuskoihin. Avain on käyttövalmis, kun virta on kytketty ja haluttu asetusarvo asetettu näyttöön. Vääntömomenttia voi tarkkailla kiristyksen aikana näytöstä ja ääni- ja tärinämerkit ilmoittavat asetetun momentin lähestymisestä ja saavuttamisesta. Toteutunut momentti näkyy näytöllä. Joissakin sähköisissä momenttiavaimissa on myös tietokoneliitäntä, jolloin tiedot voi siirtää esimerkiksi laadunvalvontajärjestelmään hyödynnettäväksi.


Momenttiavaimia tulee käyttää huolellisesti ja käyttöohjeiden mukaisesti


Momenttiavaimia käytetään, kun halutaan saavuttaa käsivaraista kiristystä tarkempi ja tasaisempi kireys. Se miten tarkasti asetettu vääntömomentti saavutetaan, on tietysti tärkein momenttiavaimen ominaisuus. Käyttäjän on tunnettava momenttiavaimen ominaisuudet – tämä vaikuttaa suoraan momenttiavaimen käyttötarkkuuteen. Kannattaa myös muistaa, että momenttiavaimet ovat mittalaitteita ja säilyttää niitä sen mukaisesti. Momenttiavainta tarvitset esimerkiksi renkaanvaihdossa, ja useimpien polttomoottorien sylinterikansien kiristyksessä käytetään momenttiavainta. ”VARTTI TAKAISIN, KUN NAPSAHTAA” Tämä vanha sanonta ruuvien ja muttereiden kiristysmomentista muistuttaa siitä, että katuminen ei auta, kun vahinko on jo sattunut ja pultti katkennut. Kannattaa siis hankkia ajoissa kunnon momenttiavain - sekä myös käyttää sitä! Tutustu käyttöohjeeseen ja toimi sen mukaisesti, jotta kiristys onnistuu. Mittausepävarmuuden aiheuttaja on todennäköisesti avaimen käyttäjä: käyttäjän taidot vaikuttavat mittaustulokseen, joten huolellisesti halvalla momenttiavaimella tehty kiristys on tarkempi kuin kalliilla avaimella taitamattomasti tehty työ. Millä tahansa momenttiavaimella on siis mahdollista kiristää ruuviliitosta liikaa tai liian vähän. Tavallisin virhe on liian nopea kiristäminen.


Hanki momenttiavaimet näppärästi verkkokaupastamme: tilaa netistä – toimitus valitsemallasi tavalla.


Momenttiavaimet helposti, edullisesti ja nopeasti verkkokaupasta! Monta hyvää syytä tilata netistä: halpa hinta ja monipuoliset valikoimat - ja verkkokauppa on aina auki! Samalla voit tarkistaa myös muut tarjoukset ja alennustuotteet virtasenkauppa.fi -verkkokaupasta: työkalut, tarvikkeet, kemikaalit, koneet ja paljon muuta näppärästi netistä.