Kompressorit

Rajaa tuotteita sivuvalikon kautta tarkempaan tarkasteluun tai jatka valitsemalla ryhmä:

PaineilmakompressoritTeollisuudessa, korjaamoilla, maatiloilla paineilmakompressorit kuuluvat perustyökaluihin, mutta niitä löytyy myös kotien työkaluvalikoimasta. Paineilmalla toimivia työkaluja on monenlaisia: rakennustyömailla esimerkiksi naulaimia, korjaamoilla mutterinvääntimiä ja hiomakoneita, maaliruiskuja ja leikkureita. Paineilmakompressori on siis ehdoton perustyökalu niin hartiapankkirakentajalle kuin alan ammattilaisellekin.

Työkalujen ilmantarve vaihtelee ja näin ollen myös tarvittavan kompressorin koko: kotikäyttöön riittää usein pienempi paineilmakompressori – jos käytetään vain vaikkapa naulaimia tai mutterinvääntimiä. Pienet ja liikuteltavat paineilmakompressorit ovat käteviä ja suhteellisen edullisia ja ne sopivat rakentamiseen ja harrastuskäyttöön. Jos halvan - pienen - kompressorin ominaisuudet riittävät, voi harkita myös koko työkaluvalikoiman vaihtamista paineilmakäyttöiseksi: paineilmakäyttöiset työkalut ovat halvempia kuin vastaavat sähkötyökalut.

Kotiverstaaseen kertyy kyllä usein monenlaisia työkaluja, joten paineilmakompressorin hankinnassa kannattaa ajatella myös tulevaa tarvetta ja ostaa heti vähän isompi laite. Esimerkiksi hiomakoneet ja hiekkapuhalluslaitteet kuluttavat ilmaa eniten, ja työkalujen pitkäkestoinen käyttö vaatii isompaa paineilmakompressorin säiliötilavuutta, mikä pitäisi huomioida kompressoria valitessa.

Paineilmakompressorien ominaisuuksia – valinta ja käyttö


Pienemmät paineilmakompressorit ovat yleensä kestovoideltuja, joten moottoriöljyä ei tarvitse vaihtaa – suuremmat ovat puolestaan öljyvoideltuja ja öljynvaihto pitäisi tehdä vuosittain. Jos kompressoria käytetään päivittäin, öljyt pitäisi vaihtaa 2-3 kertaa vuodessa. Kompressorin säännöllinen huolto varmistaa koneen moitteettoman toiminnan pitkäksi aikaa. Esimerkiksi säiliöön kertyvä vesi pitäisi poistaa tyhjennysventtiilin kautta säännöllisesti.

200-300 l/min tuottavat (tuotto esimerkiksi 6 bar), helposti liikuteltavat kompressorit sopivat tavallisten naulaimien tai mutterinvääntimien käyttämiseen. Erikoisempiinkin työkaluihin nuo paineet ja ilmantuotto voivat riittää. Ylikuormitusta pitää tietenkin varoa ja harkita kompressorin koko tämäkin huomioiden. Yleensä kompressoreissa on jonkinlainen suoja käynnistyksen ylikuormituksen varalle, mutta tuoton ylärajoilla, kompressorin käydessä koko ajan, ylikuormitusvaara on olemassa. Jatkojohdon pituus ja paksuus vaikuttavat myös ylikuumenemiseen. Itsestään selvää pitäisi olla se, että kompressori sammutetaan aina käynnistys/pysäytyskytkimestä, jotta paine sylinterin ja paineilmasäiliön välistä poistuu ja seuraava käynnistys sujuu ilman ongelmia.

Paineilmakompressoria valitessa ja vertaillessa kannattaa huomioida myös käyttölaitteiden sijoittelu, paineensäädön helppous, painilmalähtöjen määrä, sähköjohdon pituus sekä esimerkiksi miten helposti ilmansuodatin puhdistetaan, onko johdonpidintä, näyttääkö kestävän kolhuja vai onko rakenteessa helposti rikkoutuvia ulokkeita. Liikuteltavuuteen vaikuttaa muotoilu ja veto- tai työntökahvojen sijoittelu. Teknisten ominaisuuksien vertailun lisäksi myös meluarvoihin kannattaa kiinnittää huomiota. Kompressorit saattavat olla samannäköisiä, mutta tekniikassa voi olla suuret erot.

Pieni kompressori harrastajalle


Harrastaja voi hankkia melko edullisesti pienen kompressorin ja siihen kierreletkun ja viimeistelynaulaimen. Paineilmakompressori, jonka säiliökoko on 24 l, on harrastajakäytössä suosituimpia: runkonaulain toimii sillä melko hyvin – normaalilla verkkovirralla ja 10 A hitaalla sulakkeella.

Tällaisen harrastajakäyttöön tarkoitetun kompressorin valinnassa olennaisinta on kompressorin tuottama ilmamäärä kuuden barin vastapaineella ja ilman vastapainetta. Näin voidaan arvioida, mitä työkaluja koneella pystyy käyttämään.

Paineilmakompressorit, joiden pullokoko on 24 l, yltävät tavallisesti 120-240 litran tuottoon (vastapaine 6 bar). Tämä tuotto riittää siis hyvin esimerkiksi dyckert- tai hakasnaulaimille, jotka toimivat noin sadan litran minuuttituotolla. Monille runkonaulaimillekin (tuottotarve n 190 l/min) tämä tuotto on riittävä.

Kun työ on yhtäjaksoista ja ilmantarve ylittää 250 l/min, kompressori alkaa käydä tiuhaan. Ja esimerkiksi paineilmatalttoja tai hiomakoneita käytettäessä ilmantarve lähestyy jo 300-400 l/min, jolloin paineilmasäiliön täyttymistä pitää odotella vähän väliä.

Paineen säädöstä


Paine säädetään mittariston yhteydessä olevaa paineensäätönuppia kääntämällä työkalun tarvitseman iskuvoiman mukaan. Työkalut on yleensä tehty 6-8 barin käyttöpaineelle ja ruiskut 3-4 barille.

Painekytkimen paine-ero on säädetty tehtaalla ja se on n. 2 bar. Näin kompressorista saadaan tasaista ilmaa: kone sammuu, kun paine nousee kahdeksaan bariin ja käynnistyy taas, kun paine laskee kuuteen bariin. Kytkimen asetuksia ei saa muuttaa, jotta turvallisuus ei vaarannu ja työkalut eivät vahingoitu!

Osta kompressori nopeasti ja edullisesti Virtasenkauppa.fi-nettikaupasta tai tule käymään myymälässä. Monipuolisesta valikoimasta löydät tarvitsemasi.


Verkkokauppa on aina auki! Tarkista myös muut tarjoukset ja alennustuotteet virtasenkauppa.fi -verkkokaupasta: työkalut, tarvikkeet, kemikaalit, koneet ja paljon muuta näppärästi netistä.