Jiirisahat

Jiirisahat ovat tärkeimpiä puusepän ja kirvesmiehen työkaluja. Laite on halpa, käytännöllinen ja monipuolinen ja sillä on helppo tehdä tarkkaa työtä. Laite on myös helppo siirtää.

Esimerkiksi terassin teko sujuu joutuisasti, kun katkaisu- ja jiirisirkkelillä saat tehtyä nopeasti paljon samanmittaista puutavaraa. Katkaisu- ja jiirisahalla voi myös sahata ohuitakin listoja erittäin tarkasti.

Valitse tarpeisiisi sopiva jiirisaha valikoimistamme!

Jiirisahat


Jiirisahat ovat tärkeimpiä puusepän ja kirvesmiehen työkaluja. Laite on halpa, käytännöllinen ja monipuolinen ja sillä on helppo tehdä tarkkaa työtä. Laite on myös helppo siirtää.

Jiirisahalla sahataan kappaleita kulmiin eli jiiriin. Jiirisahan avulla rakentamisen mittatarkkuus ja laatu paranee.

On olemassa sekä käsi- että konevoimaisia jiirisahoja


Käsivoimaisissa jiirisahoissa sahauspöytään asennettu liukukoneisto ohjaa sahaa. Yksinkertaisimmassa rakenteessa (selkäsaha) on metallista, puusta tai muovista valmistettu jiirilaatikko, joka toimii ohjurina.

Konevoimainen jiirisaha on tavallisesti sirkkeli, josta käytetään nimiä katkaisu- ja jiirisirkkeli tai jiirisirkkeli tai jiirisaha. Jiirisahan sahaosa saattaa olla vain saranan varassa, mutta siinä voi olla myös liukukoneisto, joka lisää ulottuvuutta.

Katkaisu- ja jiirisirkkelit


Katkaisu- ja jiirisirkkeli on monipuolinen työkalu: sen avulla on helppo tehdä tarkkaa työtä – ja se on mainio työkalu sekä vinossa että suorassa kulmassa sahaamiseen. Terä katkaisee puun suorassa linjassa – joka kerta. Niinpä esimerkiksi aidan tai terassin rakentaminen on jiirisahan avulla sarjatuotantona sujuvaa ja nopeaa. Samoin listoittaminen käy näppärästi molempiin suuntiin kallistuvan ja kääntyvän terän ansiosta.

Jiirisahan valinta


Valitse jiirisaha käyttötarpeen mukaan: yksityiskohdissa ja ominaisuuksissa voi olla suuriakin eroja. Riittävätkö perusominaisuudet vai tarvitaanko lisätoimintoja? Akkukäyttöiset katkaisu- ja jiirisirkkelit ovat usein kalliimpia ja tarkoitettu ammattikäyttöön.

Valintaan vaikuttavia asioita:
- Käyttötarve
- Sahaustarkkuus ja terän pyörintänopeus
- Terä – tiheähampaisella saa siistiä jälkeä
- Käyttöominaisuudet: perusmalli vai kätevät lisätoiminnot ja muut työtä helpottavat yksityiskohdat
- Sahausleveys – liukukisko?
- Ulottuvuus, syvyyssäätö, työvalo

Kiinnitä huomiota seuraaviin yksityiskohtiin:

Terä: terän hampaiden lukumäärä vaikuttaa sahausjälkeen eli siihen, kuinka siistiä se on. Terän voi tietysti vaihtaa parempaan ja erilaisia teriä voi hankkia eri käyttötarpeisiin. Hinta ja laatu korreloivat. Sirkkelin sammuessa automaattinen jarru pysäyttää terän.

Teräsuoja: terän suojuksen tulee painua terän eteen, kun se nostetaan ylös. Suojuksen pitää myös liukua pois terän edestä, kun terä painetaan puuta vasten.

Terän kääntäminen ja säätö: terän tulee kääntyä vähintään 45° kulmaan vasemmalle - sirkkelin tulee kääntyä helposti erilaisiin kulmiin! Useimmissa malleissa terät kääntyvät myös muutaman asteen oikealle - joissakin malleissa terät kääntyvät yhtä paljon kumpaankin suuntaan. Selkeä asteikko helpottaa työskentelyä. Sahassa pitää olla myös puristin, jolla sahattava materiaali puristetaan kiinni sahausta varten ja pitkien kannattimien päällä materiaali pysyy vakaasti paikallaan.

Liukukisko: liukuva jatkovarsi mahdollistaa leveämmän materiaalin sahauksen. Kiskon tulee liukua vakaasti ja kevyesti edestakaisin. Jos liukukisko koostuu kahdesta putkesta, terä liikkuu vielä tasaisemmin.

Syvyysrajoitin: kun tehdään esimerkiksi lapa- ja tappiliitoksia, tarvitaan rajoitin. Rajoittimen avulla puusta saadaan sahattua pois vain osa. Rajoittimen käytön – säädön ja lukitsemisen – tulee olla helppoa.

Pystyreuna: pystyreuna tukee syrjällään sahattavia puita - mitä korkeampi reuna, sen parempi tuki. Reunan tulee olla helposti irrotettavissa, jotta sirkkelillä voi sahata vinoon.

Kahva: kahvoja on sekä pysty- että vaakamallia – tärkeää on, että kahva on tarpeeksi iso ja että sen päällyste on pehmeä ja liukumaton.

Valo ja laserlinja: Miten työkohteen valaiseminen on hoidettu – onko laitteessa kohdevalo? Valo auttaa sahaamaan tarkasti. Entä onko laitteessa laseropastin?

Pölynkeräys: pölypussin tyhjentämisen pitää olla helppoa sillä sitä joutuu tekemään usein. Joissakin malleissa on liitin, jonka voi yhdistää pölynimuriin/työmaaimuriin.

Kääntöpöytä: kääntöpöydän tulee olla lukittava ja sen pitää kääntyä vähintään 45° kumpaankin suuntaan. Yleisimpiä kulmia varten pitäisi olla valmiit hahlot sekä selkeät asteikot.

Mitä katkaisu- ja jiirisirkkelillä voi tehdä?


Nopea ja tarkka katkaisu- ja jiirisirkkeli on isojen projektien työkalu - kun sahattavana on suuri määrä. Kun esimerkiksi terassin tai aidan rakentamisessa tarvitaan paljon samanmittaista puutavaraa, sirkkeli helpottaa työtä huomattavasti – puutavara saadaan sahattua sarjatuotantona.

Katkaisu- ja jiirisirkkelillä voi sahata hyvin tarkasti ohuitakin listoja. Sen avulla voi tehdä tarkkoja leikkauksia myös esimerkiksi alumiiniin ja rautaan. Jiirisaha helpottaa myös pienempien – ja tarkkojen - töiden tekemistä: listojen sahausta tai vaikkapa kehysten tai laatikoiden tekoa.

Useimmilla katkaisu- ja jiirisirkkelimalleilla voidaan sahata sekä vaaka- että pystysuuntaisia jiirejä. Mikäli sirkkelissä ei ole liukua, sillä ei voi sahata kovin leveää puutavaraa.

Ulosliukuvilla katkaisu- ja jiirisirkkelimalleilla voidaan sahata järeämpääkin puutavaraa. Näissä malleissa on tavallisesti myös parempi työpöytä sekä enemmän varusteita.

Ammattikäyttöön tarkoitetuilla laitteilla voi sahata todella järeää puuta ja nämä mallit ovat kestävämpiä ja niiden ergonomia mahdollistaa mukavan työskentelyn.

Miten jiirisirkkeliä käytetään?


Käynnistä saha, paina kahva alas ja terä esiin - toimintaperiaate on yksinkertainen. Jiirisirkkelin avulla sahaus on tarkempaa ja leikkauspinnat siistimmät kuin käsisahaa käytettäessä. Terä voidaan kääntää eri asentoihin.

Tarkista sirkkelin säädöt: uusikin laite voi vaatia hienosäätöä. Sahaa puu poikki suorassa kulmassa, tarkista suorakulmalla, että leikkauspinta on 90 ° - ja säädä tarvittaessa sirkkelin ohjuria. Säätö tapahtuu ohjuria siirtämällä: katkaise virta, avaa ohjurin takana oleva ruuvi ja säädä ohjuri suorakulman avulla.

Katkaisu- ja jiirisirkkeli tulee olla vakaa: kiinnitä laite hyvin alustaa. Epävakaa sirkkeli liikkuu helposti ja sahauspinnasta tulee vino. Sirkkeli kiinnitetään suoraan työpöytään (pulteilla ja muttereilla) tai levyyn (pulteilla), joka kiinnitetään puristimilla työpöytään.

Tutustu käyttöohjeeseen!Hanki jiirisahat näppärästi verkkokaupastamme: tilaa netistä – toimitus valitsemallasi tavalla.


Jiirisahat ja muut työkalut helposti, edullisesti ja nopeasti verkkokaupasta!

Monta hyvää syytä tilata netistä: halpa hinta ja monipuoliset valikoimat - ja verkkokauppa on aina auki!

Tarkista myös muut tarjoukset ja alennustuotteet virtasenkauppa.fi -verkkokaupasta: työkalut, tarvikkeet, kemikaalit, koneet ja paljon muuta kätevästi netistä.