Auton lisävalojen asennus - näin onnistut helposti

Julkaistu: 06.09.2023

Auton lisävalot ovat hyvä tapa parantaa näkyvyyttä ja turvallisuutta pimeällä ajamiseen. Lisävalot antavat enemmän valoa kuin auton omat kaukovalot, ja valikoimasta löytyy useita eri malleja eri käyttökohteisiin ja tilanteisiin.

Mutta miten lisävalojen asennus autoon tehdään? Mitä tarvikkeita ja työkaluja siihen tarvitaan? Mitä pitää ottaa huomioon, kun valitsee ja kiinnittää lisävaloja? Tässä blogitekstissä kerromme sinulle yleisesti, miten lisävalojen asennus autoon onnistuu.

Lisävalojen valinta

Ennen kuin ryhdyt asentamaan lisävaloja autoosi, sinun pitää valita sopivat valot. Valojen valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin seikkoihin:

 • Valon tyyppi. LED-valot ovat energiatehokkaita, kestäviä ja antavat kirkasta valoa. Halogeenivalot ovat edullisia ja helppoja vaihtaa, mutta kuluttavat enemmän virtaa ja lämpenevät paljon. Xenon-valot ovat kalliimpia ja vaativat erillisen sytytyslaitteen, mutta antavat voimakasta ja tasaisesti leviävää valoa.
 • Valon koko ja muoto. Valon koko ja muoto vaikuttavat siihen, mihin kohtaan autoa valo voidaan kiinnittää, ja minkälaisen valokeilan se tuottaa. Yleisimpiä muotoja ovat pyöreät, suorakaiteen muotoiset ja paneelimaiset valot. Pyöreät valot sopivat useimpiin autoihin ja antavat kapean tai leveän valokeilan riippuen linssistä. Suorakaiteen muotoiset valot ovat yleisiä etenkin vanhemmissa autoissa ja antavat leveän valokeilan. Paneelimaiset valot ovat ohuita ja leveitä, ja ne voidaan asentaa esimerkiksi auton katolle tai puskuriin.
 • Valon referenssiluku. Referenssiluku kertoo valon tehokkuuden eli sen, kuinka paljon valoa se tuottaa suhteessa virrankulutukseen. Referenssiluku on merkitty valoon numerolla, joka voi olla 1-100. Mitä suurempi referenssiluku on, sitä tehokkaampi on valo. Referenssiluvun avulla voi myös laskea, kuinka monta lisävaloa autoon saa asentaa ilman että ylitetään lain sallima maksimi. Maksimi arvo on 100. Jos siis oman ajoneuvon pitkien valojen oma referenssiluku on esimerkiksi 25 per kaukovalo, voidaan autoon asentaa korkeintaan kaksi 25 referenssiluvun valoa lisää. Referenssiarvo löytyy yleisesti ajoneuvon linssistä.

Lisävalojen kiinnitys

Kun olet valinnut sopivat lisävalot autoosi, voit siirtyä kiinnittämään niitä. Kiinnityksessä tarvitset seuraavat osat ja työkalut:

 • Teline. Teline on metallinen tai muovinen osa, johon valo kiinnitetään. Teline voi olla esimerkiksi rekisterikilven taakse, puskuriin tai katolle tuleva malli. Telineen pitää olla tukeva ja sopiva valon koolle ja muodolle.
 • Relejohtosarja. Relejohtosarja on valmiiksi koottu johtojen ja liittimien paketti, joka helpottaa valojen kytkemistä. Relejohtosarja sisältää yleensä releen, sulakkeen, kytkimen, plus- ja miinusnavan johdot sekä herätevirran johdon.
 • Työkalut. Työkaluja tarvitset telineen kiinnittämiseen, johtojen vetämiseen ja liittämiseen sekä valon suuntaamiseen. Tyypillisiä työkaluja ovat yleismittari, porakone, ruuvimeisseli, pihdit, jakoavain, lenkkiavain, hylsysarja, liitinpihdit ja nippusiteet.

Kiinnityksen vaiheet ovat seuraavat:

 1. Telineen kiinnitys. Irrota rekisterikilpi (ja mahdollinen rekisterikilven kehikko). Puhdista kilven alla oleva maalipinta, ja aseta teline rekisterikilven paikalle. Ruuvaa teline kiinni. Voit myös helpottaa asennusta merkkaamalla esimerkiksi tussilla kohdat, joihin ruuvit tulevat kiinni. Poista sitten teline paikoiltaan ja poraa pieni esireikä ruuveille, jotta ne on helpompi ruuvata kiinni. Tämän jälkeen aseta teline takaisin, ja kiinnitä se ruuveilla. HUOM! Teline on tärkeää kiinnittää mahdollisimman tukevasti, jotta valojen heiluminen saadaan minimoitua.

 2. Lisävalon kiinnitys. Aseta valo telineeseen ja kiristä sen pultit. Jos valo on painava tai korkea, voi olla tarpeen käyttää myös tukirautoja, jotka tukevat valoa alhaalta tai sivuilta. Varmista, että valo on tukevasti kiinni ja että se ei peitä rekisterikilpeä tai muita auton osia.

 3. Lisävalon kytkentä. Kun valo on saatu kiinnitettyä, seuraava vaihe on kytkeä sähköt lisävalolle. Tähän tarvitset relejohtosarjan, joka yhdistää valon auton akkuun ja pitkiin valoihin. Relejohtosarjan kytkeminen tapahtuu näin:

  1. Plus- ja miinusnavan kytkentä. Vedä plusnavan johto akulta sulakkeen kautta releelle ja siitä edelleen lisävalolle. Vedä miinusnavan johto akulta suoraan lisävalolle. Kiinnitä johdot akun napoihin ja lisävalon liittimiin. Käytä tarvittaessa pihdeitä puristamaan liittimet tiukasti kiinni.
  2. Herätevirran kytkentä. Vedä herätevirran johto releeltä auton pitkien valojen johdolle. Etsi yleismittarilla tai kytkentäkaaviosta johto, joka saa virtaa vain silloin, kun pitkät valot ovat päällä. Liitä herätevirran johto ryöstöliittimellä pitkien valojen johtoon.
  3. Kytkimen asennus. Jos haluat asentaa lisävaloille erillisen kytkimen, jolla voit kytkeä ne päälle ja pois, voit tehdä sen seuraavasti. Vedä kytkimen johto releeltä ohjaamoon sopivaan paikkaan. Kiinnitä kytkin esimerkiksi kojelautaan tai keskikonsoliin. Liitä kytkimen johto kytkimeen. Nyt voit hallita lisävalojen toimintaa kytkimestä.
 4.  Johtojen asettelu ja testaaminen. Kun kaikki johdot on kytketty, asettele ne siististi ja kiinnitä ne nippusiteillä tai teipillä. Varmista, että johdot eivät ole liian kireällä tai löysällä, eivätkä jää mihinkään väliin tai hankaudu mihinkään. Tarkista myös, että kaikki liitokset ovat tiukasti kiinni. Testaa sitten lisävalojen toiminta sytyttämällä auto ja laittamalla pitkät valot päälle. Jos lisävalot syttyvät ja sammuvat oikein, asennus on onnistunut. Jos ei, tarkista johdot ja liitokset uudelleen.
 5. Lisävalon suuntaaminen. Viimeinen vaihe on suunnata lisävalot oikein, jotta ne antavat parhaan mahdollisen valaistuksen ja eivät häikäise muita tielläliikkujia. Suuntaaminen kannattaa tehdä pimeällä tasaisella alustalla, kuten parkkipaikalla tai tiellä. Aseta auto noin 25 metrin päähän seinästä tai muusta tasaisesta pinnasta. Laita pitkät valot päälle ja katso, mihin valokeila osuu. Säädä sitten lisävalojen kulmaa niin, että ne valaisevat hieman ylemmäs kuin auton omat pitkät valot. Varmista, että valokeila ei nouse yli metrin korkeuteen seinällä. Tarkista myös, että valot ovat suorassa eivätkä osoita sivuille. Kiristä lopuksi valojen pultit ja tarkista vielä kerran suunta

Lisävalojen asennus erikoistapauksissa

Jos autossasi on xenon- tai led-polttimot tai CAN-väylän kautta ohjatut pitkät valot, lisävalojen asennus voi vaatia hieman erilaisia ratkaisuja. Tässä muutamia vinkkejä näihin tilanteisiin:

 • Xenon- tai led-polttimot. Jos autossasi on xenon- tai led-polttimot pitkissä valoissa, herätevirta ei välttämättä riitä sytyttämään lisävaloja. Tällöin voit käyttää erillistä sytytyslaitetta tai moduulia, joka antaa tarpeeksi virtaa lisävaloille. Sytytyslaite tai moduuli kytketään herätevirran johdon ja releen väliin.
 • CAN-väylän kautta ohjatut pitkät valot. Jos autosi pitkät valot ohjataan CAN-väylän kautta eli tietokoneella, et voi kytkeä herätevirtaa sulakkeelta. Tällöin voit käyttää erillistä CAN-vastaanotinta tai moduulia, joka tunnistaa CAN-väylän signaalin ja sytyttää lisävalot. CAN-vastaanotin tai moduuli kytketään herätevirran johdon ja releen väliin.

Yhteenveto

Auton lisävalojen asennus ei ole vaikea tehtävä, jos seuraa ohjeita ja käyttää oikeita tarvikkeita. Lisävalojen asennus parantaa näkyvyyttä ja turvallisuutta pimeällä ajamiseen, ja antaa autolle myös tyylikkään ilmeen. Lisävalojen valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota valon tyyppiin, kokoon, muotoon ja referenssilukuun. Lisävalojen kiinnityksessä tarvitaan teline, relejohtosarja ja työkaluja. Lisävalojen kytkeminen tapahtuu plus- ja miinusnavan sekä herätevirran avulla. Lisävalojen suuntaaminen tehdään pimeällä tasaisella alustalla. Jos autossa on xenon- tai led-polttimot tai CAN-väylän kautta ohjatut pitkät valot, lisävalojen asennus voi vaatia erillisiä sytytyslaitteita tai moduuleja.

Toivottavasti tämä blogiteksti oli sinulle hyödyllinen ja opit jotain uutta auton lisävalojen asennuksesta. Jos haluat tilata laadukkaita ja edullisia lisävaloja autoosi, tutustu verkkokauppamme valikoimaan. Meiltä löydät erilaiset LED-valot, halogeenivalot ja xenon-valot sekä tarvikkeet niiden asennukseen. Tilaa nyt ja saat toimituksen jopa seuraavaksi aamuksi!

}


<< Edellinen

Milloin ja miksi käyttää viimasuojaa autossa?

Milloin ja miksi käyttää viimasuojaa autossa?

Seuraava >>

Miksi kannattaa vaihtaa led-valoihin?

Miksi kannattaa vaihtaa led-valoihin?