Milloin ja miksi käyttää viimasuojaa autossa?

Julkaistu: 06.09.2023

Monet autoilijat pohtivat, milloin on oikea aika hankkia maskisuoja autolle ja mikä siitä on hyötyä. Suomessa erityisesti pohjoisemmilla alueilla maskisuojat ovat yleisiä näkyjä talvisin. Jotkut askartelevat maskisuojan itse, kun taas toiset hankkivat sen valmiina. Olipa maskisuojasi itse tehty tai ostettu, sillä on useita selkeitä etuja monissa autoissa.

Viimasuojan hyödyt autolle talvella

Maskisuojan päätehtävänä on suojata auton moottoria kylmältä viimalta. Kun moottorin maski peitetään esimerkiksi pahvilla tai erityisellä muovisella maskilla, kylmä ilmavirta ei pääse jäähdyttämään moottoria yhtä nopeasti, mikä auttaa moottoria säilyttämään optimaalisen lämpötilan. Tämä suoja kattaa myös auton etuosassa sijaitsevan jäähdyttimen ja estää huohotinputken jäätymisen.

Maskisuojan käytöstä on monia etuja:

  • Moottori pysyy lämpimämpänä, mikä nopeuttaa lämmitystä ja tarjoaa mukavampaa sisäilmaa.
  • Suoja estää lumikerroksen ja jään kertymisen moottorin päälle.
  • Polttoaineen kulutus vähenee, samoin kuin pakokaasupäästöt.
  • Maskisuojan säännöllinen käyttö voi pidentää auton elinikää, koska moottori ei joudu kylmällä säällä yhtä suurelle rasitukselle kuin ilman suojaa.

Maskisuoja on erityisen hyödyllinen niille, jotka ajavat lyhyitä matkoja kaupungissa. Lyhyillä matkoilla moottorin lämpeneminen voi olla haasteellista ilman suojaa.

Milloin käyttää viimasuojaa?

Hyvä nyrkkisääntö maskisuojan käytölle liittyy auton moottorin esilämmitykseen. Kun aloitat auton esilämmityksen, on hyvä aika harkita myös maskisuojan asentamista. Esilämmitystä suositellaan yleensä, kun ulkolämpötila laskee alle viiden asteen.

Autoilijoilla voi olla erilaisia mieltymyksiä talviautoilun suhteen, ja jotkut asentavat maskisuojan vasta kun pakkasta on jo enemmän. Toiset käyttävät sitä vain kovimmilla pakkasilla. Yleensä maskisuojan asentaminen alkutalvesta ja sen poistaminen lopputalvesta on yleinen käytäntö.

Mitkä autot tarvitsee maskisuojan?

Alun perin maskisuojia liitettiin vahvasti dieselautoihin, mutta nykyaikaiset bensiinimoottorit saavat yhtä lailla hyötyjä maskisuojasta. Pienemmät bensiinimoottorit voivat kamppailla lämmetäkseen kylmässä säässä, ja maskisuojan käyttö voi auttaa nopeuttamaan moottorin saavuttamista oikeaan käyttölämpötilaan.

Maskisuojia on saatavilla monille eri automerkeille ja -malleille, ja niitä voi ostaa joko valmiina tuotteina tai leikattavina malleina. Maskisuojan voi tehdä itse paksusta pahvista ja nippusiteistä, mutta valmiin tuotteen hankkiminen on usein helpompaa ja tarjoaa paremman istuvuuden. Valmiit maskisuojat ovat usein kestävämpiä ja pitkäikäisempiä kuin itse tehtyjä.

Kun harkitset maskisuojan hankintaa, muista selvittää lohkolämmittimen pistokkeen sijainti, sillä joissakin tapauksissa viimasuoja voi vaatia pientä sovittamista lohkolämmittimen kanssa.

 

 


<< Edellinen

Langattomat peruutuskamerat - näin valitset sopivan mallin autoosi

Langattomat peruutuskamerat - näin valitset sopivan mallin autoosi

Seuraava >>

Auton lisävalojen asennus - näin onnistut helposti

Auton lisävalojen asennus - näin onnistut helposti