Jäänastat - Kuinka parannat pitoa talviliikunnassa ja liikenteessä?

Julkaistu: 20.09.2023

 

Jäänastat ovat pieniä metallisia piikkejä, jotka kiinnitetään kenkiin tai renkaisiin parantamaan pitoa jäisillä ja liukkailla pinnoilla. Ne ovat olennainen apuväline välttämättömissä tilanteissa talvisissa olosuhteissa, tarjoten suojaa kaatumisia, loukkaantumisia ja onnettomuuksia vastaan. Jäänastat ovat hyödyllisiä monille, kuten juoksijoille, pyöräilijöille, moottoripyöräilijöille ja autoilijoille.

Jäänastojen käyttö on vaivatonta ja edullista. Niitä voi asentaa tai irrottaa keliolosuhteiden mukaan. Irroitus ja kiinnitys toimenpide on mahdollista toistaa helposti useita kertoja kiristysavaimella. Asennus ei vaadi erityisosaamista tai erikoistyökaluja, ja sen voi suorittaa itse muutamassa minuutissa. Jäänastojen hinta vaihtelee laadun ja määrän mukaan, mutta yleensä ne ovat kohtuuhintaisia.

 

Jäänastojen valinta riippuu käyttötarkoituksesta. Koko, muoto, materiaali ja lukumäärä vaikuttavat niiden toimivuuteen eri tilanteissa. Tässä muutamia vinkkejä:

  • Kenkiin tarkoitetut jäänastat ovat yleensä pieniä ja pyöreitä. Niitä voi olla 6-18 kappaletta kengän pohjassa, ja ne sopivat erinomaisesti kävelyyn ja juoksuun. Ne kiinnitetään yleensä kengän pohjaan ruuvaamalla.

  • Renkaisiin tarkoitetut jäänastat ovat suurempia ja terävämpiä. Niitä voi olla 100-300 kappaletta renkaassa, ja ne soveltuvat erinomaisesti pyöräilyyn, moottoripyöräilyyn ja autoiluun. Nastat kiinnitetään renkaan kulutuspintaan ruuvaamalla tai liimaamalla.

 

Jäänastojen materiaali vaikuttaa kestävyyteen ja pitoon. Yleisimmin käytettyjä materiaaleja ovat teräs, volframi ja alumiini. Teräs on edullinen ja yleinen, mutta se voi ruostua ja kulua nopeasti. Volframilla on korkea hinta, mutta se on erittäin kestävää ja pitävää. Alumiini on kevyt ja edullinen materiaali, mutta se voi taipua ja vaurioitua helposti.

Jäänastojen lukumäärä vaikuttaa pidon tasaiseen jakautumiseen ja painoon. Suositus on noin 10-20 % renkaan tai kengän pinta-alasta. Liian vähän jäänastoja voi aiheuttaa epätasaista pitoa ja liukastumisen vaaraa, kun taas liian paljon voi aiheuttaa liiallista painoa ja kitkaa.

Jäänastojen käyttö on turvallista sekä itselle että muille, kunhan muistaa muutamia perussääntöjä:

  • Tarkista aina ennen lähtöä, että jäänastat ovat kiinni kunnolla ja että ne ei ole irronnut tai vaurioitunut.
  • Vältä ajamasta tai kävelemästä asfaltilla, betonilla tai muilla kovilla pinnoilla, jotka voivat kuluttaa ja vahingoittaa jäänastoja.
  • Noudata liikennesääntöjä ja sopeuta nopeutesi ja etäisyytesi olosuhteisiin. Jäänastat eivät poista jarrutusmatkaa tai sivuttaisliukumista kokonaan.
  • Puhdista ja säilytä jäänastat kuivassa ja viileässä paikassa, kun et käytä niitä. Näin pidennät niiden käyttöikää ja estät ruostumista.

 

Kaiken kaikkiaan jäänastat ovat erinomainen apuväline talviliikuntaan ja -liikkumiseen. Ne tarjoavat lisäpitoa ja turvallisuutta jäisillä ja liukkailla pinnoilla. Muista kiinnittää huomiota jäänastojen valintaan, sillä eri käyttötarkoituksiin sopivat erilaiset jäänastat. Käyttö on helppoa ja edullista, kunhan muistaa huolehtia niiden kunnosta ja noudattaa perussääntöjä.


<< Edellinen

Miksi Hankkia Lisäaineita Harrasteajoneuvoille? Suojaa ja Tehoa Talven Yli

Miksi Hankkia Lisäaineita Harrasteajoneuvoille? Suojaa ja Tehoa Talven Yli

Seuraava >>

Miten GPS-paikannin voi auttaa mittaamaan ajoneuvon nopeutta?

Miten GPS-paikannin voi auttaa mittaamaan ajoneuvon nopeutta?