Boombox

Julkaistu: 03.09.2020

Hei, minun nimeni on Mika.

Olen aina tykännyt rakentaa ja keksiä uutta. Nyt alkaa uuden projektin rakennus. Rakentamisen aiheena on boombox. Tähän projektiin sain idean ihan vaan miettimällä mitä kaikkea voisi työkalulaukkuun laittaa ja nythän sitä tavaraa laitetaan sinne ihan urakalla.

 

 

Huomasin Facebookissa, että pitkään seuraamani ryhmä Ihme härvelit on alkanut tehdä yhteistyötä Virtasenkaupan kanssa ja he etsivät projekteja. Tästä innostuneena laitoin hakemuksen sisään ja onnekseni minut valittiin mukaan. Kiitos tästä paljon.

Avaan teille ensin vähän mikä boombox on. 

Boombox on perus idealtaan epämääräinen laatikko mikä toistaa musiikkia. Yleensä monet laittaa siihen vaan auton soittimen ja jotkut vanhat kaiuttimet. Hyvä ideahan se on noinkin. Itse olen aina pyrkinyt keksimään vähän jotain uutta.

 

 

Nyt vuorossa on boombox 7. Kyllä, seitsemäs versio boomboksista. 

Tässä hieman hahmottelua projektista:

 

 

 

Tähän boomboksiin on tarkoituksena tulla:

- Bluetooth vastaanotin/vahvistin (ei tarvitse aina olla aux-piuhan varassa)

- Erillissarja kaiuttimet (koska mennään äänenlaatu edellä)

- Alumiini työkalusalkku (pitäähän myös ulkonäön olla kohdillaan)

- Lisävalot (ainahan voi tarvita lisävaloa)

- Invertteri (saattaahan sitä tarvita lisävirtaa myös rannalla)

- USB-laturi (koska kaikkeahan voin nykyään ladata usb)

- Poliisi vilkkuvalot (huvin vuoksi) 

- Mp-akku (ei tarvitse olla virtajohdon varassa)

- Kauko-ohjaus (voi säilyttää hyllyn päällä)

- Releitä, sulakkeita, johtoja, katkaisimia


Aloitetaan sitten projekti

Ensin kannattaa tällaista projektia miettiessä piirtää vaikka paperille mitä siihen haluaa. Näin helpotat laatikon sisällön suunnittelua huomattavasti. Eli aloitetaan purkamalla salkusta kaikki turha pois. Sen jälkeen testaillaan vähän mihin akku mahtuisi parhaiten, kun on saatu selville akkujen ja aivojen (bluetooth) sijainti aloitetaan johdoitus. Kannattaa piirtää sähkökaavio ennen johdotuksen aloitusta, tämä helpottaa huomattavasti kytkettäessä kaikkea paikalleen. Tässä projektissa tulee niin monta eri virtaa syövää laitetta, että tarvitset varalta monta sulaketta. Tähän tulee kolme eri sulakerasiaa. Invertterille, valoille ja aivoille.

 

 

Seuraava vaihe on miettiä, että mitä ominaisuuksia haluaa. Itse rakennan tähän projektiin ulkoisen katkaisimen invertterille ja muulle sähkölle oman.

Myös valot tulee erillisille katkaisimille. Eli nyt meillä on tiedossa johdot: akulta lähdöt sulakerasialle -> päävirta katkaisimille -> muille katkaisimille -> laitteille. Tottakai jokainen tekee tämän omalla tavalla ja parhaiten omaan budjettiin sopivalla tyylillä. Jos haluaa panostaa, kannattaa käyttää johtoja liitettäessä tinausta ja kutistesukkia. Tämä laite kuitenkin on tarkoitettu liikkumaan, niin halvat liittimet irtoilee ja joutuu huoltamaan useammin.

 

 

Seuraava vaihe on reiät kaikille, katkaisimille, USB-laturille, inverterille (myös tuulettimelle oma reikä) sekä kaiuttimille. Tässä versiossa jätän aivot sisään vaikka sekin olisi mahdollista kytkeä niin, että pystyisi säätämään bassoa, diskanttia ja volyymia. Huomasin ekan säädön jälkeen, että ei tule enää säädettyä, niin siksi jätän nyt laitteen piiloon sisälle. Näin tulee myös paljon siistimpi ulkonäkö.

 

 

Nyt kun kaikki reiät on paikallaan ja niihin laitteet asennettuna, voidaan ruveta yhdistämään johdot akkuun (vinkki: laita sulakkeet vasta viimeisenä paikalleen).

 

 

Kun kaikki alkaa olla paikallaan voi laitoksen koristella omalla tavallaan. Maalamalla, teippaamalla yms. 

Latauksen olen tässä versiossa hoitanut ulkoisella autolaturilla, koska kaikki sijaitsee helposti avattavassa salkussa. Myös ulkonäkö pysyy tällöin siistinä.

 

 

Kiitos teille kaikille, kun luitte projektikertomuksen 

Iso kiitos sponsoroinnista Virtasen Moottori Oy:lle.

Ja suurimman osan tavaroista sain tilattua Virtasenkaupan nettisivujen kautta.

 

 

Kiitos myös Ihme härvelit https://www.facebook.com/groups/ihmeharvelit


 

-Mika Hakkarainen

 

Virtasenkauppa.fi tuki rakentajaa 203,82 eurolla. Lähetä oma tukihakemuksesi täältä.


<< Edellinen

Pienois Kubota traktori

Pienois Kubota traktori

Seuraava >>

Team Sika Racing - ruohonleikkureiden LeMans

Team Sika Racing - ruohonleikkureiden LeMansOlethan liittynyt jo Härvelipostin tilaajaksi? Tilaajana saat ensimmäisenä tiedon uusista julkaistuista härveleistä. Tilaa härveliposti >>

Oletko suunnittelemassa uutta härveliä? Voisimmeko olla avuksi? Lue lisää härvelihakemuksesta >>