Spirulina mikrolevän kasvatusallas

Julkaistu: 11.10.2022

Mitä on spirulina?

 

Spirulina on mikrolevä eli mikroskooppisen pieni levä, joka elää lilluen nesteessä. Tästä syystä sillä on huomattavasti korkeampi kyky käyttää valoa hyväkseen, kuin millään kasvilla. Kasveilla on lisäksi erikoistuneita rakenteita kuten juuret, lehdet jne. kun taas mikrolevä on varsin yksinkertainen organismi joten sen aineenvaihduntakin on helpompaa.

Spirulinaa käytetään Suomessa pääasiassa ns. superfoodina. Sitä myydään useilla miljoonilla euroilla vuodessa ja luomuspirulinan kilohinta on yli 80 euroa. Kukaan ei vaan vielä tuota sitä Suomessa, joten kaikki spirulina tuodaan ulkomailta.

 

Projekti spirulina mikrolevän kasvatusallas

 

Projektini tarkoitus on synnyttää Suomeen spirulinayrityksiä. Keksijänä en ole siis halunnut patentoida/suojata mitään, jotta kuka tahansa voisi hyötyä tuloksista vapaasti.

 

 

Härvelini eli miniatyyrisen spirulina-altaan tein koemielessä ja puoliksi huviksi. Siihen tuli siipiratas liikuttamaan nestettä vanhasta kasettimankasta saadulla moottorilla. Siipiratasta käytetään isoissa teollisissa altaissa, jotta neste pysyy liikkeessä ja osittain se myös haihduttaa nesteeseen kertynyttä levän muodostamaa happea. Happea ei saisi nesteeseen liikaan kerryttää, koska se alkaa muutoin muodostumaan lopulta mm. vetyperoksidiksi.

 

 

LED valoja välkytin laittamalla signaalin kauko-ohjattavan helikopterin kaukosäätimestä eli kun siinä oli infrapunaledit, niin otin LED valot pois ja signaali ohjattiin askelmoottorin ohjaimeen joka vahvistaa siis signaalin LED valoille riittäväksi virraksi.

 

 

Spirulinaprojektista on moneksi. Pienellä levällä on suuri potentiaali. Se tarvitsee optimaaliseen kasvuunsa n. 100 kertaa enemmän hiilidioksidia, kuin mitä ilmakehässä nykyään on. Joten sen kyky sitoa hiiltä on valtavan hyvä.

Tietenkin levä tuottaa myös happea. Nykyään puhutaan paljon siitä, kuinka hiilidioksidia tuotetaan liikaa, mutta juuri kukaan ei puhu siitä, että myös happea kuluu. Olisi hyvä miettiä hiilensidonnassa myös näitä asioita, koska markkinoilla on monia korkeateknisiä ja kalliita hiilensidontalaitteita, mutta ne eivät kuitenkaan tuota happea.

 

Spirulinan kasvatusprojektin laajentaminen

 

Seuraavaksi pääsen vihdoin skaalaamaan kasvatusta isommaksi sadoista litroista tuhansiin, kun uusi vuokranantaja on antanut luvan rakentaa kellarikerrokseen isot altaat ja kompostireaktorin. Kompostireaktorilla siis tuotettaisiin biojätteestä hiilidioksidia levälle ja myöskin kun kompostointi on valmis, niin siitä erotellaan neste NPK-lannoiteeksi levälle. Lisäksi aerobinen kompostointi tuottaa lämpöä, levä kasvaa parhaiten lähemmäs 30 asteessa mutta tarvitsee vähintään 20 astetta järkevään kasvuun. Käytännössä siis kellarin ilmanvaihto suljetaan ja sinne asennetaan ilmankosteudenpoistin. Kun ilmanvaihto on suljettu, niin kompostin ja levän tuottamat kaasut pääsevät vaihduttamaan ja hyödyttämään toisiaan.

Altaina tulen todennäköisesti käyttämään lähikaupassa myytäviä lasten kylpyammeita, joiden tilavuus on n. 100 litraa, niitä tulee sitten vain useampia. Näin ei tarvitse esim. betonista alkaa muuraamaan altaita. Valaistuksena käytetään LED-valoja ja yksi tuleva testaus onkin välkyttänyt niitä n. 10 kHz taajuudella. YK alainen järjestö FAO on tutkinut tätä ja todennut tällaisen metodin säästävän sähköä lähes 10 prosenttia ja lisäävän levän biomassan kasvua lähes kolminkertaiseksi.

Uskoisin että asiaa kannattaa yhä jatkotutkia ja erilaisilla sähköpiirin ratkaisuilla voidaan yhäti myös sähköä säästää. Itse ajattelin vain yksinkertaisesti laittaa signaaligeneraattorin väliin tehotransistorin jonka jälkeen virta menisi LED-valoille.

Levälle ja kompostorille tulee tavalliset akvaarion ilmastimet, joiden avulla kaasut vaihtuvat niiden välillä. Akvaarion ilmastimetkaan eivät kuluta kovin paljon sähköä, niiden moottorit ovat muutamia watteja.

Ihanteellisinta olisi käyttää koko projektin sähkönkulutusta tietokoneen virtalähteen kautta jotta siihen olisi helppo liittää sitten kustannusarvio sähkönkulutuksesta.

Valoakaan levä ei vaadi kovin paljon, vain n. 2000-5000 luxia optimaaliseen kasvuun. Vastaavasti suora auringonvalo voi olla yli 100.000 luxia. Levä voi itseasiassa kasvaa myös pimeässä, koska se on virallisesti sinilevä eli bakteeri. Pimeässä kasvu on jopa nopeampaa, kuin valoreaktioissa mutta pimeässä levä tarvitsee valon sijasta sokeria kasvaakseen.

 

Virtasenkauppa.fi tuki rakentajaa 100 eurolla. Lähetä oma tukihakemuksesi täältä.

 


<< Edellinen

Sähköllä kulkeva sohva

Sähköllä kulkeva sohva



Olethan liittynyt jo Härvelipostin tilaajaksi? Tilaajana saat ensimmäisenä tiedon uusista julkaistuista härveleistä. Tilaa härveliposti >>

Oletko suunnittelemassa uutta härveliä? Voisimmeko olla avuksi? Lue lisää härvelihakemuksesta >>