Sähköllä kulkeva sohva

Julkaistu: 09.02.2022

”Joku britti on laittanut mummon sohvaan bensakoneen?!” Mutta aina täytyy kuitenkin tehdä vähän paremmin, oli kahden insinööriopiskelijan ajatus, kun he saivat idean rakentaa sähkyllä kulkevan sohvan. Idea sähkösohvasta sai alkunsa, kun toinen heistä huomasi ulkomailla rakennetun polttomoottoritoimisen laitteen. Oman osaamisen, tilat ja pahennuksen aiheuttaminen huomioon ottaen, he päätyivät sähköiseen, hiljaiseen ja helpommin kontrolloitavaan sähköllä kulkevaan vaihtoehtoon.

 

Sähköllä kulkevan sohvan suunnittelu

 

Idea sähköllä kulkevasta sohvasta ehti kyteä päässä reilut puoli vuotta, kunnes he alkoivat ajankuluksi mallintamaan runkoa ja itse sohvaa Solidworksilla. Vähän myöhemmin he päätyivät pienen illanvieton päätteeksi tilaamaan napavetoiset moottorit ja kontrollerit Kaukoidästä. Aamulla ei silti kaduttanut

 

Luonnollisesti ennen kuin mittoja alettiin sen enempää suunnittelemaan, piti hankkia itse sohva, jonka ympärille runkorakenne istutettaisiin. Heidän yllätykseksi kauppapaikoilla olikin paljon sohvia, joista ihmiset halusivat edullisesti eroon.

 

 

Sohvan mitat otettii ylös ja aloitettiin selvitystyö, kuinka paljon sohvan sisälle mahtuu upottamaan tekniikkaa.

 

 

Sähkösohvan rakenne ja rakennus

 

Runkona toimii tavan neliöputkesta hitsattu rakenne, jonka päälle itse sohva istutettiin. Vetäville pyörille hitsattiin korvakkeet ja eteen rakenneltiin nivelistä simppeli, mikroautoistakin tuttu ohjaus. Pessimistiset rakentajat hitsasivat tekovaiheessa sivuille myös kantokahvat, ihan vain varmuuden vuoksi. Pyörinä sähkösohvassa toimivat alunperin nokkapyörän renkaat, mutta joko ylikuorman tai huonojen kulmien takia, ne jäävät lyhytikäisiksi, joten korvaajia vanhoille pyörille etsitään.

 

 

Moottoreina sähkösohvassa toimivat 2 kappaletta 500w napamoottoria, joita ohjaa 2 kontrolleria. Nopeus säätyy Hall-anturiin perustuvasta kaasukahvasta. Akkuja hankkiessaan he päätyivät lyijyakkuihin niiden edullisuuden takia. Laturina toimivat 12V autolaturi sekä pidemmissä latauksissa heikkotehoinen 48V laturi, riippuen akkujen kytkennöistä.

 

 

Sähkösohvan runko maalattiin mustaksi ja akut sekä moottorit asennettiin lopullisesti omille paikoilleen. Kontrollerit ja johdotukset suljettiin suojaan vesitiiviiseen laatikkoon akkujen taakse.

 

 

Pienien sulakkeenpalamisongelmien jälkeen runko liikkui jo hyvin omin voimin ja sohva pultattiin kiinni runkoon ja kaikki oli koeajoa varten valmista.

 

 

Lopputulemana sohva kantaa hyvin 2 henkilöä, liikkuu rivakasti ja toimintasäde on noin 8km luokkaa. Tuotekehitysprosessihan ei ikinä ole ohi ja kehitettävääkin sähkösohvasta vielä löytyy. Masiinasta uupuvat vielä Virtasenkaupalta saadut valot, joita koeajoon ja kuviin ei ehditty saamaan.

 

 

Virtasenkauppa.fi tuki rakentajaa 104,50 eurolla. Lähetä oma tukihakemuksesi täältä.


<< Edellinen

Hondaudi - itse tehty rata-auto

Hondaudi - itse tehty rata-auto

Seuraava >>

Spirulina mikrolevän kasvatusallas

Spirulina mikrolevän kasvatusallasOlethan liittynyt jo Härvelipostin tilaajaksi? Tilaajana saat ensimmäisenä tiedon uusista julkaistuista härveleistä. Tilaa härveliposti >>

Oletko suunnittelemassa uutta härveliä? Voisimmeko olla avuksi? Lue lisää härvelihakemuksesta >>