Defa vai Calix, kumman valitsen autooni?

Julkaistu: 02.11.2021

Mitä ovat Calix ja Defa?

Norjalainen Defa ja ruotsalainen Calix ovat ylivoimaisesti suosituimmat valmistajat auton sähköisille lämmitysjärjestelmille. Molemmat valmistavat mallikohtaisia täydellisesti istuvia autojen lämmityslaitteistoja ja moni miettiikin kumman valita? Olemme tehneet yhteistyötä kymmeniä vuosia molempien  valmistajien kanssa ja kerromme tässä oppaassa niiden merkittävimmät erot.

Molemmat valmistajat ovat tuoneet kilpaa markkinoille uusia innovaatioita. Mm. PTC-elementillä olevat sisätilanlämmittimet tulivat ensin Defan valikoimiin, kuten myös ohuet sisätilan lämmittimet. Uusimpana tuotekehityksen helmenä ovat olleet Defan Multicharger 5A ja 10A akkulaturit, jotka ovat tehokkaita, pieniä ja entistä helpompia asentaa. Myös Calix tarjoaa nykyään valikoimissaan vastaavanlaisia helposti pikakiinnikkein lämmitysjärjestelmään asennettavia latureita. Calixin kulmakivenä ovat olleet OEM-asennetut lämmittimet, joita mm. Volvo käyttää autoissaan. Yhtenä innovaationa Calix on tuonut markkinoille kumiseoksesta valmistettuja taipuisia verkkojohtoja, joita saa nykyään myös LED-valaistulla päällä, joten lämmityksen toiminta on helppo varmistaa myös kauempaakin.

 

Miksi auto kannattaa lämmittää?

Auton lämmitysjärjestelmät ovat lähes kaikkien suomalaisten arkipäivää pitkinä talvikausina. Oikeaoppisesti lämmitetty moottori vie vähemmän polttoainetta ja ennen kaikkea toimii ympäristöystävällisemmin, koska päästöt vähenevät moottorin ollessa oikean lämpöinen. Mitä kylmempi keli, sitä hitaammin auto saavuttaa optimaalisen käyntilämpötilan ilman erillistä lämmitystä. Auton moottorin lämmityksen lisäksi sekä Defa että Calix -tuotteilla voit lämmittää sisätilat, jolloin autoon on mukavampi istahtaa ja lasitkin ovat valmiiksi sulat sekä huuruttomat. Auton lämpiämiseen talvella voit vaikuttaa lämmittimien lisäksi myös keulalle asennettavilla mallikohtaisilla maskisuojilla.

 

Minkälaisia lämmittimiä autoissa käytetään?

Aikaisemmin sekä Calixin että Defan kohdalla puhuttiin vain lohkolämmittimistä. Tämä tarkoittaa auton moottorilohkon sisälle työnnettävää vastusta, joka lämmittää auton moottorin vesitilan. Tällaiselle vastukselle tulee aina olla valmis paikkansa moottorin lohkossa.

Toinen vesitilaa lämmittävä vaihtoehto on letkulämmitin. Vastus asennetaan moottorin vesiletkuun. Tämä lämmitinmuoto on ollut käytössä todella pitkään. Näissä myös kehitys on mennyt hurjasti eteenpäin. Lämmitysvastuksissa on termostaattiohjaukset tulleet lisäämään turvallisuutta autoille ja ihmisille. 

Kaikissa autoissa ei kuitenkaan ole paikkaa lohkolämmittimelle, jolloin pääsääntöisesti käytetään niin sanottua säteilylämmitintä. Säteilylämmitin kiinnitetään öljypohjan kylkeen, jolloin vastus lämmittää öljytilan ja sitä kautta auttaa moottoria kylmäkäynnistyksessä optimaalisempaan lämpötilaan.

 

Miten löydän autooni sopivat Defa ja Calix lämmittimet?

Sopivien osien löytäminen on monesti hankalaa, siksi olemme kehittäneet Virtasenkauppaan helppokäyttöiset hakukoneet. Defa hakukone toimii helposti suoraan rekisterinumeron avulla tarjoten suoraan autoon sopivan lämmityspaketin. Voit valita hakukoneesta peruspaketin lisäksi myös haluamasi lisävarusteet. Hakukoneesta näet myös arvioidun asennusajan sekä linkin asennusohjeisiin. Calix hakukone toimii taas auton merkin ja mallin perusteella.

 

 

 

Mitä lisävarusteita lämmittimiin voidaan lisätä?

Moottorinlämmittimen ja asennussarjan lisäksi voit laajentaa Defa ja Calix järjestelmää sisätilapistokkeella. Sisätilapistoke tarvitaan mikäli haluat käyttää sisätilalämmitintä. Sisätilalämmittimimiä on useita erilaisia. Suosituimpia ovat litteärakenteiset lämmittimet, joissa lämmitysteho on valittavissa, esimerkiksi Defa Termini II 1700.

Yhä useampi valitsee mukaan myös laturisarjan. Laturi ylläpitää akun varausta pidentäen sen käyttöikää. Ylläpitolaturi on erityisen tarpeellinen, kun autolla ajetaan lyhyitä matkoja ja auton oma latausjärjestelmä ei ehdi lataamaan akkuun liittävästi lisää virtaa.

 

Millä ohjaan auton lämmitystä?

Perinteisesti lohkolämmittimien kanssa on käytetty seinässä olevaa ajastinpistorasiaa. Se on toki toimiva systeemi nykyäänkin, mutta nopeasti muuttuvat tilanteet saattavat vaatia jotain joustavampaakin. Sovellukset Defa WarmUp Bluetooth sekä Calix Timer tarjoavat bluetoothin kautta sovelluksella ohjattavaa järjestelmää, jolla voit helposti säätää esimerkiksi oman viikkoaikataulusi mukaan. Defan valikoimasta löytyy myös edistyksellinen WarmUp GPS Link, jonka avulla voit ohjata auton lämmitystä sekä seurata lämmityksen edistymistä ympäri maailman!

 

Miten kauan auton lämmittimen asennus kestää?

Asennus on pääpiirteittäin yksinkertaista, koska kaikki johdot ovat valmiita liittämiseen toisiinsa. Myös lisäosat kiinnitetään samoja pikaliittimiä käyttäen. Asennusajan arvion näet automallikohtaisesti käyttämällä auton lämmitysjärjestelmien hakua verkkokaupassamme. Sekä Defa hakukone että Calix hakukone antavat arvion asennusajasta automallikohtaisesti. On toki itsestään selvää, että ensikertalaisella hommaan menee enemmän aikaa kuin kokeneella asentajalla.

 

Pidempi johto Defa tai Calix lämmityslaitteeseen?

Sekä Defaan että Calixiin on saatavilla pidempiä kaapeleita mikäli pistorasia on kaukana auton säilytyspaikasta. Talviaamuina on myös tuttu näky liikennevaloissa viereisen auton puskurista roikkuva lämmityslaitteen johto, uusiakin siis on saatavilla.

 

Yhteenveto

Molemmat merkit valmistavat erittäin laadukkaita tuotteita, joten laadullisesti tarkasteltuna valintaan ei ole yhtä oikeaa vastausta. Jos perheessä on useita autoja, voitaneen ajatella, että kannattaa pysyä samassa lämmitinmerkissä, jotta johdot ja sisätilalämmittimet sopivat tarvittaessa autosta toiseen. Yhteenvetona todettakoon, että ostamalla kumman tahansa tuotteen - saat taatusti laadukkaan ja hyvän lämmittimen. 

 

 


<< Edellinen

AL-KO Energy Flex 40V puutarhakoneet

AL-KO Energy Flex 40V puutarhakoneet

Seuraava >>

Thule tuotteiden rekisteröinti

Thule tuotteiden rekisteröinti