Maton pesu painepesurilla - helppoa ja tehokasta

Julkaistu: 26.04.2023

 

Mattojen pesu on yksi kodin siivouksen haasteista. Matot keräävät pölyä, likaa ja tahroja, jotka heikentävät niiden ulkonäköä ja kestävyyttä. Mattojen peseminen voi olla työlästä ja aikaa vievää, varsinkin jos matot ovat suuria tai herkkiä. Onneksi on olemassa yksi apuväline, joka tekee mattojen pesusta helpompaa ja tehokkaampaa: painepesuri.

Painepesuri on laite, joka ruiskuttaa vettä suurella paineella. Painepesuria voi käyttää monenlaisiin puhdistustöihin, kuten terassin, auton tai julkisivun pesuun. Mutta tiesitkö, että painepesuria voi käyttää myös mattojen pesuun? Painepesuri irrottaa lian ja tahrat matosta tehokkaasti ja nopeasti, eikä se vaadi paljon pesuainetta tai vettä. Painepesuri sopii erityisesti räsymattojen ja muiden kestävien mattojen pesuun. Herkät matot kannattaa kuitenkin viedä ammattilaiselle tai pestä käsin.

Maton pesu painepesurilla on helppoa. Tarvitset vain painepesurin, pesuaineen ja sopivan paikan maton pesemiseen. Tässä on vaiheittainen ohje maton pesemiseen painepesurilla:

  1. Valitse paikka, jossa voit pestä maton. Paras paikka on sellainen, jossa on viemäröinti tai jossa pesuvedet imeytyvät maahan. Vältä pesemistä vesistön lähellä, sillä pesuvedet voivat rehevöittää vettä.
  2. Tamppaa tai imuroi matto ennen pesua ja poista mahdolliset irtoroskat. Käsittele vaikeimmat tahrat etukäteen sopivalla tahranpoistoaineella.
  3. Levitä matto tasaiselle alustalle, kuten pressulle tai vanerilevylle. Kastele matto läpimäräksi painepesurilla.
  4. Levitä pesuainetta harjalla tai painepesurilla koko matolle. Valitse mahdollisimman ympäristöystävällinen pesuaine, kuten mäntysuopa tai etikka. Kokeile ensin pienelle alueelle, että maton värit eivät haalistu tai leviä. Anna pesuaineen vaikuttaa hetken aikaa.
  5. Pese matto painepesurilla kuteiden suuntaisesti edestakaisin liikkein. Säädä painepesurin teho sopivan matalaksi, jotta se ei riko maton rakennetta. Pese myös reunat ja hapsut huolellisesti.
  6. Huuhtele matto useaan kertaan puhtaalla vedellä painepesurilla, kunnes se ei tunnu enää liukkaalta.
  7. Ripusta matto kuivumaan raitojen ja kudosten suuntaisesti kuivaustelineelle tai -tangoille. Älä ripusta mattoa suoraan auringonpaisteeseen, sillä se voi haalistaa värejä. Kääntele mattoa välillä, jotta se kuivuu tasaisesti.

Nyt sinulla on puhdas ja raikas matto! Painepesuri on siis loistava apuväline mattojen pesussa


<< Edellinen

Pyörän kuljetus autolla - näin valitset oikean pyörätelineen ja huolehdit turvallisuudesta

Pyörän kuljetus autolla - näin valitset oikean pyörätelineen ja huolehdit turvallisuudesta

Seuraava >>

Vastakierretappi käyttö - miten irrottaa katkennut pultti?

Vastakierretappi käyttö - miten irrottaa katkennut pultti?