Vastakierretappi käyttö - miten irrottaa katkennut pultti?

Julkaistu: 26.04.2023

Oletko koskaan joutunut tilanteeseen, jossa pultti tai mutteri on katkennut kiinnityskohteeseen ja jäänyt jumiin? Tämä voi olla ärsyttävää ja hankaloittaa korjaustyötä. Onneksi on olemassa apuväline, joka voi auttaa sinua irrottamaan katkenneen pultin tai mutterin: vastakierretappi.

Vastakierretappi on kierretyökalu, joka on muotoiltu niin, että se kiertää vastakkaiseen suuntaan kuin tavallinen pultti tai mutteri. Kun vastakierretappi kierretään katkenneeseen pulttiin tai mutteriin, se tarttuu siihen ja vetää sen ulos kiinnityskohteesta.

Vastakierretapin käyttö on melko yksinkertaista, mutta vaatii hieman tarkkuutta ja huolellisuutta. Tässä on ohjeet, miten voit irrottaa katkenneen pultin tai mutterin vastakierretapilla:

  1. Valitse oikean kokoinen vastakierretappi. Vastakierretappeja on eri kokoja eri kokoisille pulteille ja muttereille. Valitse sellainen vastakierretappi, joka sopii katkenneeseen pulttiin tai mutteriin niin, että se mahtuu sen sisään, mutta ei ole liian pieni tai iso. Voit käyttää esimerkiksi vastakierretappisarjaa, jossa on erikokoisia tappeja.
  2. Poraa reikä katkenneeseen pulttiin tai mutteriin. Käytä poranterää, joka on hieman pienempi kuin valitsemasi vastakierretappi. Poraa reikä keskelle katkenneen pultin tai mutterin päätä niin syvälle kuin mahdollista. Ole varovainen, ettet poraa liian syvälle tai vahingoita kiinnityskohdetta.
  3. Kieritä vastakierretappi reikään. Aseta vastakierretappi reikään ja käännä sitä myötäpäivään eli vasemmalle. Käytä sopivaa työkalua, kuten jakoavainta tai ruuvimeisseliä, apuna. Kieritä vastakierretappia varovasti ja tasaisesti niin, että se pureutuu katkenneeseen pulttiin tai mutteriin.
  4. Vedä katkennut pultti tai mutteri ulos. Kun vastakierretappi on kierretty tarpeeksi syvälle, voit alkaa vetää sitä ulos kiinnityskohteesta. Jatka kiertämistä myötäpäivään eli vasemmalle ja vedä samalla työkalua ulospäin. Katkennut pultti tai mutteri pitäisi irrota mukana.
  5. Puhdista kierteet ja tarkista kiinnityskohde. Kun olet saanut katkenneen pultin tai mutterin pois, poista mahdolliset metallilastut ja lika kierteistä ja kiinnityskohteesta. Tarkista myös, että kiinnityskohde ei ole vaurioitunut tai kulunut liikaa. Jos tarvitset uuden pultin tai mutterin tilalle, valitse sellainen, joka sopii kierteisiin ja kiinnityskohteeseen.

Vastakierretappi on siis kätevä työkalu, joka voi pelastaa päiväsi, jos pultti tai mutteri katkeaa kiinnityskohteeseen. Vastakierretapin avulla voit irrottaa katkenneen pultin tai mutterin ilman, että tarvitset hitsausta tai muita vaikeita menetelmiä. Vastakierretapin käyttö on myös edullista ja nopeaa, kunhan noudatat ohjeita ja valitset oikean kokoisen vastakierretapin.


<< Edellinen

Maton pesu painepesurilla - helppoa ja tehokasta

Maton pesu painepesurilla - helppoa ja tehokasta

Seuraava >>

Vastakierrehylsyn käyttö - mikä se on ja miten se toimii?

Vastakierrehylsyn käyttö - mikä se on ja miten se toimii?