Näin korjaat asfaltin halkeamat

Julkaistu: 03.08.2020

Talvi on asfaltin pahin vihollinen. Maa elää pakkasen aiheuttaman routimisen vuoksi ja asfalttiin syntyy helposti halkeami sekä kuoppia. Jos niitä ei korjaa ajoissa, tuho pahenee viimeistään seuraavana talvena merkittävästi. Myös halkeamien kautta maan alle valuva vesi syö maa-ainesta ja asfaltin alle muodostuu kuoppa. Ajan kanssa asfaltti romahtaa kuopan kohdalta ja asfalttiin syntyy isompi reikä. Sekä halkeamien ja reikien korjaukseen on olemassa hyviä kotikonsteja. Tässä oppaassa perehdymme halkeamien korjaamiseen. Muista katsoa video.

 

 

 

Haljenneen asfaltin paikkaus

Kumibitumista valmistettu saumojen korjausnauha sulatetaan halkeaman päälle, jotta vesi ei pääse halkeamasta asfaltin alle. Tarvitset työhön seuraavat välineet:

 

 • Asfaltin korjausnauhaa
   
 • Lämmityslaitteen, kuten kaasupullon ja kaasupolttimen eli kaasutohotin/kaasutoho tai pienemmissä kohteissa riittää kuumailmapuhallin.
   
 • Lämpöä sietävät vaatteet ja nahkaiset lämpöä kestävät työhansikkaat.
   
 • Yksittäinen korjausnauha katkeaa myös vetämällä, mutta puukko tai sakset helpottaa työtä.
   

 

Työn eteneminen

 

 1. Työ suositellaan tekemään kuivalla kelillä, ei kuitenkaan hellepäivänä, jolloin lämpölaajeneminen pienentää halkeaman välejä. Putsaa asfaltti hyvin, jotta korjausnauhaa ei sulateta likakerroksen päälle, tällöin työ menee hukkaan. Asfaltin voi putsata esim. painepesurilla, harjaamalla tai lehtipuhaltimella. Jos asfaltti on märkää, kuivaa se ensin kaasutoholla.
   
 2. Revi bituminauhasta sopivan mittainen pala. Nauha tarttuu helposti itseensä, mutta lähtee katkeamatta vetämällä irti. Aseta nauhan pää hieman halkeaman etupuolelle ja aloita nauhan lämmittäminen nauhan alapuolelta.
   
 3. Sytytä kaasutoho ja säädä kaasun virtausta niin, että lämpötila on ennemmin hieman mieto kuin liian kuuma.
   
 4. Sulata saumanauha niin kuumaksi, että se sulaa ja valuu halkeaman sisään. Nauha asetetaan halkeaman päälle sitä mukaa, kun se saavuttaa sopivan lämpötilan sulaakseen (katso video). Huomaa, että bituminauhaa ei saa polttaa liian kuumaksi. Silloin siitä katoaa elastisia ominaisuuksia eikä se elä asfaltin lämpölaajenemisen mukana ja saumasta ei tule täysin tiivis kaikilla sääolosuhteilla. Jos bitumi alkaa palamaan tai se kiehuu, säädä lämpöä miedommalle tai lämmitä yhtä kohtaa vähemmän aikaa. Asentaminen kaasutoholla vie aikaa n. 1 minuutin per metri, joten työ on varsin helppoa ja nopeaa.

Bitumimassasta katoaa jäähtyessään tarraava vaikutus eikä se jää esim. kengänpohjiin kiinni. Asfaltti on käytettävissä heti jäähtymisen jälkeen. Työtä tehdessä tulee huomioida tulitöiden turvallisuusohjeet ja määräykset.

Korjausnauhaa voidaan käyttää myös vuotavien rännien paikkaamiseen, peltikaton, ikkunalistojen saumojen tai reikien tiivistykseen, betonisten pintojen rakojen ja reikien tukkimiseen.

 

Suositellut tuotteet:

       

 

 

Katso video asvaltin korjauksesta saumanauhalla:

 

 

 

 

Korjattu halkeama valmiina.

Seuraava >>

Momenttiavaimet

Momenttiavaimet